изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:56 EEST
Анализатори: Новият крал на Саудитска Арабия може да се окаже „тъмен кон“    
По света Шестият саудитски крал Абдулла почина на 90-годишна възраст. Тронът зае неговият брат Салман. Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света.

Саудитска Арабия след смяната на краля ще запази сегашния си стратегически курс и няма да предизвиква проблеми на пазара, макар че новият крал може да се окаже „тъмен кон“ и да се опита да установи контакт с нови геополитически съюзници, смятат експерти, до които се допита РИА Новости.

Шестият крал на Саудитска Арабия Абдулла почина на 90-годишна възраст. „Не вярвам, че смяната на краля на Саудитска Арабия ще предизвика някакви краткосрочни проблеми в индустрията. Всъщност, правителството на Саудитска Арабия иска да поддържа стабилността и спокойствието. Разбира се, става дума за краткосрочна и средносрочна перспектива – едва ли по-рано приетите решения ще бъдат променяни и ще има промяна в стратегическата линия след смяната на ръководството“, каза помощникът на министъра на енергетиката на САЩ, изпълнителел директор на инициативната група по енергетиката в университета Rise Чарлз Макконел.

„Всичките играчи на пазара, действително, се стремят към стабилност, но не е изключено новият крал да стане „тъмен кон“, който да промени ситуацията на пазара и, например, да установи контакти с нови геополитически съюзници. Все пак, Саудистка Арабия е голям играч и всяка нейна стъпка е много важна“, казва Майкъл Мур, изпълнителен директор на петролната компания NACCSA и вицепрезидент FearnOil.

Цената на петрола тръгна нагоре след кончината на краля на Саудитска Арабия. Стойността на „черното злато“ сорт WTI се покачи на борсата в Ню Йорк с 2.01%. Мартенските фючърси поскъпнаха с 1.10 долара и барел петрол се търгуваше за 47.41 долара.

Според АФП барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март, се е повишил веднага след началото на търговията в Азия с 0,93 долара или 2,01%, до 47,24 долара за барел, след като се покачи с 3,1% в Ню Йорк. Барел от сорта "Брент" от Северно море остана непроменен на ниво 49,00 долара, предаде АФП.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Анализатори: Новият крал на Саудитска Арабия може да се окаже „тъмен кон“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди