изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:38 EEST
ОКРЪЖНИЯТ ПРОКУРОР: НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ПРОНИКВАНЕ НА РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
Ред и сигурност Само за миналата година, само по море, на територията на област Добрич са стъпили над 150 нелегални емигранти. Преди две години е била прекратена дейността на нелегално духовно училище в Тервел

„Опасност от проникване на радикален ислям в област Добрич засега няма“, категорични бяха пред журналисти окръжният прокурор Пламен Николов и районният мюфтия Билял Дарджан. „Ако се появят т.нар. емисари ще направим всичко възможно, за да ги спрем. И двамата сме убедени, че навлизането на радикален ислям е вредно и за вярващите мюсюлмани от т.нар традиционен ислям, и за държавата. Това би нарушило добрия етнически модел в нашата държава. Уважението, което имаме и което сме градили много години“, заяви Николов.
Той припомни, че само за миналата година, само по море, на територията на областта са стъпили над 150 емигранти от държави, изповядващи исляма от Близкия и Средния Изток. Няма как да знаем при влизането на шиити в нашата област какви взаимоотношения биха възникнали между традиционния ислям, който е сутински, и лицата, изповядващи шиитското течение, каквото има, примерно в Иран, части на Йемен, Ирак, допълни той. И заяви, че и двамата са убедени, че начинът, по който се купуваше вяра в  Пазарджишко, е неприемлив.
При наличие на толкова много чужденци, дошли по нелегален начина на нашата територия, като окръжен прокурор не мога да съм сигурен, че сред тях няма и такива, които са радикално настроени или терористи. Заради това, има изградена строга организация за взаимодействие между Гранична полиция, ДАНС, ОД на МВР и прокуратурата, която е създадена с цел да не се допусне нито един от неканените гости да не бъде проверен от ДАНС и оценена опасността той да носи радикален ислям или тероризъм. За това много се разчита и на местното население, което изповядва традиционния ислям, допълни окръжният прокурор. Според него, добър шанс е, че в Добричка област няма нито едно заведение или място за заловени нелегални емигранти.
Прокурорът бе категоричен, че няма данни за „спящи“ клетки на радикален ислям в Добруджа. „Бъдете убедени, че, ако до нас стигне информация за наличие на такава клетка или дори предположение, ще действаме максимално бързо и безкомпромисно“, заяви Пламен Николов. Той увери още, че няма данни за износ на бойци към Ислямска държава да са се присъединили лица, които имат адресна регистрация в Добричка област. 
Николов припомни, че преди две години бе прекратена регистрацията на неправителствена организация „Сюлеймание“ в Тервел. Официално тое трябвало да бъде мюсюлманско духовно училище или медресе. „Дейността, която започна да развива не беше разрешена от нито една държавна или религиозна общност. Не са имали разрешения да извършват религиозна дейност нито от главното мюфтийство, нито от районния мюфтия, което е недопустимо по правилата на тази духовна общност. Отделно от това, там започна да се извършва учебна дейност без разрешение от държавата в лицето на МОН. Не е била представена молба за регистрация на учебното заведение, нито представени учебни планове. Не се знае кой учи децата и на какво. В РИО дори не знаеха за съществуването му. Не на последно място, начините и методите на обучение и възпитание в това сдружение противоречаха на всякакви морални и етични правила“, обясни Пламен Николов. Той припомни, че се е намесила и Агенцията за закрила на децата. Установило се е, че децата са вдигани в 5 часа сутринта, бити, карани да извършват разни религиозни обреди, които не са им понятни. 
Децата са били по-малко от десет на възраст от 6-7 до 15 годишна възраст. Повечето са били от разбити семейства – с един родители, разведени родители или такива, които за дълго са отишли на гурбет.
Медресето е било разкрито в имот на турски емисар, който след това е бил „помолен“ настоятелно да си ходи. Действали са около половин година в периода 2012-2013 г.
Според Николов, ставало е въпрос по-скоро за сектантски вариант на обучение, не е имало индикации за радикален ислям. НДТ
 


Сходни връзки

ОКРЪЖНИЯТ ПРОКУРОР: НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ПРОНИКВАНЕ НА РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.89 секунди