изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:07 EEST
ЗАДАВАТ ЛИ СЕ НОВИ ЕНЕРГОБУНТОВЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ДВОЙНИ И НЕПОСИЛНИ СМЕТКИ ЗА ТОК?    
Новини

Пак двойни фактури за тока

IMG 0498IMG 0527IMG 0583IMG 0554



Точно две години след като доставчиците на ток бяха санкционирани заради отчитането на електромерите на по-голям период от 30 дни, 65 хил. клиенти на енергото в Североизточна България се оказаха отново в същата ситуация. Те получиха една фактура с два отчета за общ срок от 50 дни.

„Енерго про“ е изпратила на абонатите си в един и същи ден сметка със следните периоди: от 23 ноември до 21 декември и от 22 декември до 12 януари. Т.е. те са засекли електромерите чак на 49-ия ден, но са разделили получената сметка в две отделни фактури.

“За съжаление се оказа, че в наредбата за електроснабдяването е указан само срока на отчета, но не и на фактурата, така че формално те са спазили изискванията“, коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Поради това доставчикът „Енерго-про“ не може да бъде глобен. Заради оплакванията на клиенти на дружество, че реално така получават по-големи сметки, министърът е договорил с компанията да се разсрочи срока за плащане на втората фактура с 15 дни. Информация за това от дружеството ще поставят на сайта си и ще може да бъде получена по телефона на компанията.

На въпрос на „Труд“ каква причина са изтъкнали от “Енерго про” и какви пари са спестили от тези двойни фактури, министър Петкова не отговори, но каза, че е получила уверение, че подобна ситуация няма да се повтори. Само преди три седмици премиерът Бойко Борисов заповяда да бъде направена проверка дали енергодружествата спазват сроковете за отчет. Тогава обаче се проверяваха сметките за ноември.

„При другите две компании - ЧЕЗ и ЕВН засега не сме получавали сигнали“, каза още министърът. Дружествата доставят ток съответно в Западна и в Южна България. „Труд“ ги потърси за коментар и от двете дружества увериха, че техните клиенти няма да се сблъскат с подобен проблем. От ЕВН допълниха, че до седмица ще бъдат готови първите фактури на клиентите им, които ще обхващат периода на новогодишните празници. „Отчитали сме абонатите си по коледните и новогодишните празници, както ги отчитаме по принцип, без значение, че са празнични дни“, казаха от ЕВН. Можело да има отчет за повече дни само в случай, че клиентът е на труднодостъпно място.

Междувременно от „Енерго про“ разпространиха съобщение до медиите, според което средната сметка за ток за януари на компанията е 51,77 лева. От дружеството изтъкват, че доставят електроенергия на 1,1 милиона потребители, т.е. засегнатите 65 000 клиенти са 5% от всички абонати в Североизточна България.

Проверяват спешно хората с високи фактури

Абонатите на ЧЕЗ, които са получили много по-високи сметки за ток от нормалните за сезона, ще бъдат проверени един по един. Това съобщиха от дружеството пред „Труд“. „Имаме такива клиенти, чиито сметки са необичайно високи, ще прозвъним всеки, за да разберем защо“, казаха от компанията. За много по-висока се счита сметка, която е с 30% по-голяма в сравнение с предходната година. От увеличението обаче трябва да се премахне поскъпването на тока, което е около 14% само за 2014 г.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ЗАДАВАТ ЛИ СЕ НОВИ ЕНЕРГОБУНТОВЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ДВОЙНИ И НЕПОСИЛНИ СМЕТКИ ЗА ТОК? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди