изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:00 EEST
ЛИПСА НА ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС СТОПИРА ПРОЕКТА ЗА БИВШИЯ ОБУВЕН ЗАВОД    
ИкономикаНамерението най-големият на Балканите завод за обувки да се превърне в МОЛ с хипермаркет е останало на идейна фаза, обясниха собственици на имота от “Добрич сити център”. Вместо да възкръсне като модерен МОЛ с хипермаркет, легендарният завод за детски обувки „Добрич” все повече тъне в разруха. Почти не са останали стъкла, а сградите се рушат.



Дали през 2015 г. може да се очаква собствениците на имота да предприемат стъпки, за да спре рушенето на емблематичния някога за Добрич завод, потърсихме представители на „Европейски търговски център” - София. Служителка на дружеството обясни, че сградите са стари и дори при закупуването им не са били в най-добър вид. „Правим текуща поддръжка, за да може да се съхрани сградата”, обясни тя.  Какво ще се случва занапред с бившия обувен завод ще зависи от инвеститорските намерения. Засега обаче проектите са стопирани на идейна фаза. За момента няма индикации да бъдат подновени, но все пак сме началото на 2015 г., подчерта служителката. Тя допълни, че собствениците страдат от набези, неведнъж е имало кражби от обекта, хулигански прояви, чупени са стъкла. Дори част от оградата е била открадната. На обекта е наета охранителна фирма, има и жива охрана, обясниха собствениците на имота от „Европейски търговски център”.
В началото на 2007 г. фалиралият обувен завод в Добрич бе купен от фирма “Емрелини” за 1,7 млн. евро. Собственик на дружеството е Джавит Неази. Предприятието бе продадено от синдика, за да се удовлетворят вземанията на кредиторите. След като през 2000 г. "Добрич" бе обявен в несъстоятелност, той претърпя четири неуспешни търга за продажба и в крайна сметка новият му собственик беше избран чрез пряко договаряне със синдика. Стойността на продажбата бе 3.35 млн. лв. Толкова беше и минималната продажна цена на завода в обявата на синдика при последния опит да се намерят кандидати през август 2006 г. "Емрелини" беше избрана за купувач, въпреки че други две фирми подадоха предложения да платят повече. Те обаче не спазиха условията за плащане. Така "Емрелини" стана собственик на основната производствена сграда заедно с машините и съоръженията в нея, административна постройка, сервиз, складове и парцел с площ над 37 декара в индустриалната зона на Добрич. Очакванията бяха "Емрелини" да започне производство на обувки в бившия "Добрич", тъй като бизнесът на Неази е именно в този бранш. Вместо това през 2008 г. Неази продаде фабриката заедно с прилежащия терен от 37,5 дка за сума около 6,35
“Добрич сити център” трябваше да е инвестиция на българската компания “Европейски търговски център”. Тя построи и продаде мол “Бургас плаза”, развива офис проекта “Европейски търговски център” на бул “Цариградско шосе” в София, както и половината от “Сити мол” в Стара Загора. В Добрич ЕТЦ трябваше да инвестира 15 милиона евро. Планирано бе строежът на търговския център да бъде завършен през последното четиримесечие на 2011 г., а датата за официалното му откриване е Денят на Добрич – 25 септември.
Дружеството „Добрич сити център“ бе създадено с предмет на дейност покупка на недвижими имоти, стоки или други движими вещи, с цел препродаване в първоначален , преработен или обработен вид.  Основната му цел през 2009 г. е била изясняване на стратегията на дружеството във връзка с придобития чрез апортна вноска имот с цел построяване на хипермаркети, административни сгради и други големи търговски обекти, уреждане на административния статут, градоустройството. През 2009 г. е направен анализ на сключените договори с наематели преди придобиване на недвижимите имоти, тяхното прекратяване, сключване на договори за стартиране на строителството – избор на проектант, мениджър на обекта, надзор, изпълнител на разрушителни дейности, получаване на разрешение за строеж и подсигуряване на необходимите средства чрез договор за инвестиционен кредит с банка.
Обектът е Многофункционален търговски и развлекателен център с паркинги и трафопост „Добрич сити център“, който представлява комплекс от хипермаркет на френската верига „Карфур“, магазини, офис сграда с банков клон и паркинги. Проектът предвиждаше се да се запази основната сграда на обувния завод и към нея да се изградят нови едноетажни пристройки, които да оформят облика на мола. Предвиждаше се запазване и на административната сграда, която след реконструкцията да придобие съвсем нов облик на офисна сграда. Трябваше архитектурният облик на новия комплекс да бъде съвременен и запомнящ се. Като акцент и символ, напомнящ за миналото на сградата, но вече с рекламна цел, се предвиждаше запазване на стария комин на завода.  До входа трябваше да има кафенета и заведения за хранене, да се осигурят  500 места за посетители, както и подходи за зареждане на мола и хипермаркета.
В “Добрич сити център” трябваше да има 12 861 кв. м чиста търговска площ, като най-голям ще е хипермаркетът на “Карфур” - 6900 кв. м.  Проектът за превръщането на старата сграда на завода в офис билдинг бе е на арх. Илиан Илиев.
Разрешението за строеж от община Добрич е получено през юли 2009 г. Стартирана е дейността по разрушаване на някои от сградите. През същата година в имота са били инвестирани 976 000 лева, свързани с плащания на подизпълнители за проектантски и строителни дейности, включително и за разрушаване. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ЛИПСА НА ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС СТОПИРА ПРОЕКТА ЗА БИВШИЯ ОБУВЕН ЗАВОД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.84 секунди