изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:13 EEST
ДОБРИЧКА ОБЛАСТ - В ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ    
НовиниПрекратени са учебните занятия в училищата в Добрич, Каварна, Балчик и Генерал Тошево от утре до 30 януари


Грипна епидемия е обявена от утре в Добричка област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Както НДТ писа, за миналата седмица заболяемостта от ОРЗ бе 180.2. През периода са доказани и положителни проби за грипен вирус тип А.
Днес е проведено заседание на Регионален оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ с цел оценка на ситуацията в областта по отношение разпространение на им и обсъждане и предприемане на конкретни противоепидемични мерки, адекватни на ситуацията към настоящия момент. Обсъдена е предоставената информация от лечебните заведения в областта и е отчетено увеличаване на броя на хоспитализираните пациенти по причина ОРЗ, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, както и увеличаване на броя  на пациентите, потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ-Добрич, през последната седмица. Обработена е информация от РИО за отсъстващите ученици от учебни занятия и е отчетено увеличаване на броя им в общините Добрич, Каварна, Балчик и Ген. Тошево.
С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията са  разпоредени противоепидемични мерки. Първата е обявяване на грипна епидемия. Осигурява се медицинското обслужване на тежко болните и по домовете. Болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения поради наличие на придружаващи заболявания се насочват за хоспитализация в лечебни заведения за болнична помощ. Прекратяват се профилактични прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета. Спират се плановите операции в лечебните заведения. Преустановяват се посещенията в стационарите в лечебните заведения. При необходимост се разкриват допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика. Стриктно се спазват противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения. При обслужване на болните в лечебните заведения се използват лични предпазни средства. Създава се необходимата организация в МБАЛ за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му. По време на грипната епидемия детските заведения продължават да работят. В тях се извършва строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа. Преустановяват се всички масови мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица.
След изпратено становище от РЗИ кметовете на общините Добрич, Каварна, Генерал Тошево и Балчик издадоха заповеди на прекратяване на учебните занятия в училищата от днес до петък, 30 януари. НДТ


 


Сходни връзки

ДОБРИЧКА ОБЛАСТ - В ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди