изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:12 EEST
1202 ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПОИСКАЛИ ВАУЧЕРИ ЗА ГОРИВО    
ЗемеделиеОбщият брой на подадените първоначални декларации за участие по схемата за намалена акцизна ставка на газьола за земеделските производители в област Добрич е 1 518. Предоставени са 4 127 ваучера на 1 202 земеделски производители. В момента тече кампанията по прием на окончателните декларации, а по-късно ще бъдат предоставени ваучерите за останалите до 40 % от помощта, т. е. за втория етап на схемата.


Това става ясно от отговора на земеделския министър Десислава Танева на въпрос в рамките на парламентарния контрол, зададен от народния представител Валентин Николов.
Тя припомня, че през 2014 г. земеделските производители кандидатстваха по държавната помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери за гориво”. Целта на схемата е да освободи земеделците от част от акциза, който те дължат за използвания в земеделието газьол и поради това е свързана само с дейностите в стопанството, които изискват използване на селскостопанска техника, работеща с газьол.
Помощта представлява отстъпка от дължимия акциз върху газьола, използван за първично селскостопанско производство в размер на 84 млн. лв. за 2014 г. На практика това означава, че земеделските производители ползват по-евтин газьол в резултат от намаления акциз. Помощта е одобрена от Европейската комисия като отстъпка от акциза съобразно определени прагове, които са допустими според законодателството на ЕС и не е субсидия за безплатно гориво на земеделците. В тази връзка няма поети ангажименти за предоставяне на безакцизно гориво на земеделците, а се прилага по-ниска акцизна ставка върху използвания в земеделието газьол. Това е съществена разлика, тъй като първият случай представлява изцяло неправомерна държавна помощ, докато вторият случай е допустим според европейското законодателство.
Въведената от началото на 2014 г. помощ предизвика интерес в земеделските производители. Кандидатствали са около 13 600 земеделски производители, на които през периода май-юни бяха раздадени ваучерите за първия етап от помощта, т. е. за 60 % от нея. По предварителни данни около 90 % от получените ваучери са употребени, което означава, че земеделските производители вече са получили голяма част от помощта. Очевидно въпреки административната тежест на ваучерния механизъм схемата е работеща и постига заложените цели. НДТ
 


Сходни връзки

1202 ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПОИСКАЛИ ВАУЧЕРИ ЗА ГОРИВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди