изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 20:47 EEST
ПАВЛЕТА И МАРЧИН: ЗА НАС КАНГО ДЖЪМПС Е ЖИВОТ, ЗДРАВЕ И УДОВОЛСТВИЕ    
Интервюта

Инструкторите по канго джъмпс в танцов комплекс „Алексия- Изида” Павлета Христова и Марчин Витек пред НДТ



 

Павлета Христова е на 25 години. Тя е танцьор от 4-годишна. На 15 години създава първата хип-хоп школа в Добрич. След гимназията завършва специалността „Хореограф-педагог“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Има планове да учи и магистратура. Занимава се с канго джъмпс вече четвърта година, тя и Марчин са едни от първите инструктори в България. А Добрич е и един от първите градове в страната, където се практикува този спорт.

Марчин Витек е на 33 години. Спортува от дете. 11 години е велосипедист. Преподавал е различни спортове като аеробик-степ, тае бо. Завършва политехникум в Австрия. По народност е поляк. В България идва след като е работил в Египет. Четвърта година е инструктор и презентор по канго джъмпс.

 

-        Как решихте да се занимавате с канго джъмпс?

Марчин: Кинга Себастиен - национален координатор по канго джъмпс, треньор и дистрибутор с изключителни права в Швеция, Русия, Норвегия, България, направи презентазия в един от курортите. В начало си помислих – скачат като деца… И няма да го пробвам. Три месеца по-късно направиха едноседмично събитие по канго джъмпс. Пробвах и директно си изкарах лиценз. От там нататък само канго джъмпс ми е в главата.

Павлета: И при мен нещата станаха по същия начин. Когато Кинга Себастиен презентира канго джъмпс бях много скептично настроена. След като се за върнах в Добрич реших пак да се занимавам с хип-хоп, да събера дечица. Но видях, че тийнейджърите нямат много голям интерес. И реших, че трябва да работя нещо друго. Аз съм танцьор, хореограф и тази аеробна част не ми е много на сърце. Но в последствие нещата се промениха и сега се занимавам само с канго джъмпс.

 

-        Бихте ли разказали за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна“ какво представлява канго джъмпс?

Павлета: Канго джъмпс е един уникален спорт, който, на първо място, е много здравословен. Той се грижи страшно много за тялото – като започнеш от главата до петите. Работи много върху мускулатурата, укрепва гръбначния стълб и кръста. Т. е. хора, които имат проблеми с гърба или ставите, коленете, имат болка, например, когато бягат, с канго джъмпс те ще бъдат решени. Играе се на специални обувки. Пружината на обувките отнема 80 процента от удара, който се получава, когато стъпваш при спорт, и се щадят ставите. Имали сме случаи на канго джъмпс да идват хора с шипове или с прищипани прешлени, които не могат да вървят нормално, но могат да скачат. Т. е. те нямат такива болки, каквито обикновено се срещат при другите спортове.

Марчин: Аз съм жив пример. Както казах, 11 години карах велосипед и имах болки в кръста, вечер не можех да спя. Пиех хапчета за обезболяване, мажех се с различни мехлеми. И нищо не помагаше, болката оставаше. Когато започнах да се занимавам с канго джъмпс нито коленете ме болят, нито кръстът. Просто болката изчезна.

 

-        Бихте ли разказали – доколкото зная, първоначално обувките са направени за рехабилитация.

Марчин: Да. Преди повече от 20 години са измислени първите обувки за рехабилитация. След това са пуснати обувки за бягане. Хора, които бягат, а имат проблем с коленете, тази ай пи ес система, пружината, поема удара. После обувките навлизат в аеробиката като Kangoo Power, Kangoo Kick & Punch. Сега има Kangoo Dance – вид танцувален стил, Kangoo Power е стандартният канго стил, Kangoo Kick & Punch e като вид тае бо. Има и Kangoo Discovery – за деца.

 

-        Доколко са ефективни тренировките по канго джъпмс за отслабване? В Добрич жените ги посещават основно с тази цел.

Павлета: Принципно самите упражнения с обувките горят 20 процента повече калории от другите спортове. Това е от пружинирането, дори и упражненията на земя, които се правят, са по-ефективни, защото едната обувка тежи 2 килограма – това е все едно да си на фитнес и да имаш тежести на краката. Ефектът е много бърз. Дори и да не спазваш някакъв хранителен режим след месец ще видиш промени в тялото си. Първо се стягаш, прибираш се. В последствие, когато мускулът си придаде формата, която трябва да има, започват да се горят калории и мазнини.

 

-        Имате ли примери на жени, които са идвали при вас на тренировки и са отслабнали много?

Павлета: Да, доста жени има. Особено миналата зима, когато направихме канго уърк аут  – федбърнинг програма за горене на мазнини, тогава някои от жените бяха свалили 10-15 килограма в рамките на тримесечие. Естествено, със здрави тренировки и балансиран начин на хранене в точното време на деня. След това спряхме и през лятото нямаше тренировки. Когато ги възтановихме попитахме хората дали са възвърнали килограмите си. Бяха върнали в рамките на 2-3 килограма, което е много добре.

Марчин: Няма го йо-йо ефектът, който се получава при диетите. Свършиш диетата и после качваш двойно повече килограми. При канго джъмпс ти се стяга тялото, оформят ти се мускулите и после не се разтягаш, ако може така да се каже. Такъв е ефектът от канго джъмс. Същото е и при плуването, защото се използва цялата мускулатура на тялото.

 

-        Има ли мускули, на които канго джъмпс оказва по-голямо влияние?

Марчин: Да, може да се каже. На бедрата, на дупето. Когато стъпиш на обувките, заради овалната им форма, автоматично стомахът ти започва да работи.

 

-        Всеки ли може да играе канго джъмпс и при кого е противопоказно?

Павлета: Всеки може да тренира канго джъмпс – от 6-годишна възраст до 66+. При бременни не може да се практикува, както във всеки спорт. Също след директна операция.

 

-        Трудно ли се свиква да се играе на тези високи обувки?

Марчин: В началото е странно. След няколко часа тренировки – от 3 до 6 максимум, се свиква.

 

-        Разкажете как протича една тренировка.

Марчин: Тежко.

Павлета: С Марчин - забавно, с мен - тежко.

Марчин: Започваме винаги със разгрявка. Тя е важна и е 4-5 минути в зависимост какъв час ще се води. После става по-интензивна и е във вид на вълни - редуват се бързо с по-бавно темпо. Също правим и упражнения за дишане, защото много хора свикват да дишат през стомаха си. Много е важно при толкова интензивна тренировка да се диша с гърдите, да се отвори белият дроб.

Павлета: Обръщаме много голямо внимание и на позицията. Повечето хора ходят с корема напред, а дупето назад. Получава се една дъга отзад в кръста, която всъщност е много грешна, но това си е природа, предполагам, защото масово ходят така. Това е много грешно, защото самият гръбнак е изкривен и тежестта на торса пада в една точка, която не е никак полезна и правилна . При канго джъмс е точно обратно – гледаме да е обратната позиция, т. е. дупето да е пъхнато напред, а коремът да е прибран, за да може гръбнакът да е прав.

 

-        Т. е. - канго джъмпс подобрява и стойката?

Павлета: Да. Със сигурност, особено е полезно за мускулите на гръбнака.

Марчин: Има хора, които казват, че ги боли кръстът след канго джъмпс. Това е нормално след първите тренировки, защото са мускули, които не се използват много. Всъщност, не ги боли кръстът, а имат мускулна треска. Когато си 50 минути на тези обувки единствената мускулна треска е на гръбнака. Защото заради обувките не се усеща умора в другите мускули. След 50 минути тренировка вода тече от теб, зачервен си, кръвното се е вдигнало, сърцето бие по-учестено. Тренировката помага да се стегнеш, да сваляш килограми, да се чувстваш зареден заради адреналина и ендорфина, които се отделят. Да се чувстваш по-доволен. По-детски, ако може така да се каже.

 

-        Нека да кажем, че е весело на тренировките, защото се играе на много хубава музика.

Марчин: Да. Музиката аз я правя. Питам от време на време хората ни какво искат. Намирам музика, миксирам я.

 

-        Бихте ли разказали за новата програма за деца? Защо решихте да работите и в тази посока?

Павлета: Това е проект, който искам да реализирам от по-миналата година. Аз съм първият инструктор за деца в Североизточна България. Има още по една инструкторка в София, в Габрово и Плевен. Много исках да се лицензирам да работя с деца, защото виждам голям проблем при тях – едно огромно затлъстяване, което не е нормално. Аз съм работила с деца много дълги години и ми е болно като виждам това и исках да се направи нещо по въпроса. Много съжалявам, че лекарите в България не са запознати с този спорт и в много от случаите го отхвърлят като опция. Самата тренировка при деца е по-различна. Тя не е толкова аеробна и толкова интензивна. При децата всичко е с цел разузнаване и цел игра, под формата на препятствия е. Пак се правят същите упражнения, но по-забавно. Много често майките идват с децата си на тренировка и искат заедно да правят класа. Няма как да пуснем децата, защото не е полезно. Тогава става вредно, тялото още се развива и е много интензивно за тях. За това те трябва да влязат в другата програма, която правим от началото на януари. В момента имаме 8 дечица, които идват редовно и забелязвам, че на тях им е много хубаво и забавно. Говоря с родителите им и те казват, че резултатите наистина са страхотни, защото цялата енергия излиза през този час. Второ, изглеждат по-добре. Повечето от дечицата, които идват, имат проблеми с теглото. Забелязвам, че някои имат проблеми с крачетата – коленцата са навътре, а стъпалата – навън. В тези случаи също много помага. Канго джъмпс помага при хора, които стъпват навън или навътре, при деца със затворени коленца. Това се коригира, защото ти просто не можеш да стоиш на обувките, да правиш упражненията, ако не си в правилната позиция.

 

-        И накрая – ако трябва с три думи да определите – какво е за вас канго джъмпс?

Марчин: Живот.

Павлета: Здраве.

Марчин: И удоволствие.

Марчин: Мога ли нещо да добавя? Искам да кажа на всички мъже – ако може да се събудят. Защото канго джъмпс не е само за жени. Да, повече жени идват, защото имат собствена цел – дали заради удоволствие или отслабване. Но е полезно и за мъжете – когато ходят на фитнес и им трябва кардио спорт канго джъмпс е перфектен.

 

Разговаря: Мариела Бончева

 

 


Сходни връзки

ПАВЛЕТА И МАРЧИН: ЗА НАС КАНГО ДЖЪМПС Е ЖИВОТ, ЗДРАВЕ И УДОВОЛСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди