изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:31 EEST
ПРОГРАМАТА ЗА БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ ЩЕ ПОВИШИ ИКОНОМИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ    
Политика

Това увериха народните представители от ПП ГЕРБ от Добричка област Румен Иванов и Живко Мартинов



Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради бе представена на пресконференция на народните представители от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов. Те припомниха, че за реализацията на първият етап на програмата правителството е заложило 1 млрд. лева, които ще могат да се усвоят във всички 265 общини в страната в рамките на две години. С изпълнението на програмата ще се постигне намаляване на енергопотреблението на домакинствата, икономия на разходи през зимата, увеличаване на стойността на имотите, ще се обновят входовете на сградите, те ще придобият нов и модерен облик. Не без значение е и икономическият ефект, тъй като ще се осигури заетост на строителния бранш, подчерта Румен Иванов. Ще бъдат ангажирани проектанти, фирми за техническо обследване, производители на материали, строителни фирми, като по този начин ще се повиши икономическата активност.

Основната цел на програмата е да се направят обследвания на сградите и конструктивното им укрепване, след което да се смени дограмата и да се направи топлоизолация. Това се налага, тъй като тези панелни сгради имат срок на годност. Стана ясно, че в Добрич все още няма жилищни блокове, които са с изтичащ срок на годност. Идеята е да не се стигне до издаване на становища за събаряне на сгради, защото са станали опасни и са пред самосрутване, обясни той.

Всички санирани по програмата сгради ще получат клас С за енергийна ефективност. Това няма нито да увеличи, нито да намали данъците за тях, посочи Иванов.

По повод опасенията на гражданите, Иванов коментира, че балконите няма да се събарят, а ще се унифицират. Ще се признаят балконите, които не са надграждани, тъй като би могло да има тераси, които са утежнили конструкцията на сградите. Там, където има сменена дограма, тя ще остане. Ще се подменя само дървената дограма, каза още народният представител.

Чрез сдруженията собствениците на жилища ще могат да изпълняват контрол върху фирмите, които извършват дейностите в рамките на програмата.

Инициативата сега е в ръцете на гражданите. Колкото по-бързо създадат сдружения и подадат документи, толкова по-голям шанс да бъдат включени в програмата имат, подчерта Иванов. Той бе категоричен по повод отправяни обвинения, че в никакъв случай програмата не може да се квалифицира като предизборна кампания. Тя е била заложена в предизборната кампания на ГЕРБ за парламентарните избори, а сега се извършва разясняването на програмата и ползите от нея, обясни Румен Иванов.

Той подчерта, че сдруженията на собствениците се създават само с цел кандидатстване по програмата, всичко друго е пълна измислица и няма как да се случи, коментира той твърдения в социалните мрежи. Единственият ангажимент на собствениците на жилищата е да дадат право на достъп.

Има ясно разписани правила, които, при нужда, могат да се доусъвършенстват. Общините отговарят за цялостното техническо и финансово обезпечаване на програмата на своята територия. При кандидатстване ще се дава възможност на една фирма да участва само за един проект, тъй като целта е да се създаде повече работа за строителния бранш.

Ако при обследването се прецени необходимостта, ще се монтират и ВЕИ, но те ще са само за нуждите на общите части. Обследването на сградата ще се прави в конструктивно отношение – на земетръсни шайби, корозирали заварки, в енергоефективно – необходимост от топлоизолация, подмяна на дограма и т.н.

Убеден съм, че ползите от реализацията на програмата ще са изключително много, заяви Румен Иванов. И подчерта, че гражданите трябва да са наясно, че от програмата ще има само ползи. „Аз съм оптимист. Не виждам повод за песимизъм и нихилизъм, щом всичко това се дава в полза на гражданите“, заяви народният представител. Той посочи, че подобни програма е била реализирана изключително успешно в Полша. В повечето страни от бившия соцлагер е имало такива, но те са били с дофинансиране. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОГРАМАТА ЗА БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ ЩЕ ПОВИШИ ИКОНОМИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди