изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 18:43 EEST
ПОСЕВИТЕ В РЕГИОНА СА В МНОГО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ    
Земеделие

За това увери доц. д-р Галина Михова - завеждаща отдел селекция на зърнено-житни култури към Добруджанския земеделски институт – Генерал ТошевоКъм момента няма опасения за проблеми при зърнено-житните култури, заяви пред журналисти доц. д-р Галина Михова - завеждаща отдел селекция на зърнено-житни култури към Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево.  Тя посочи, че, въпреки че в края на декември имаше известни колебания на температурите, при сортовете на института няма измръзване. „Искам да подчертая, че всички те са много добре адаптирани към условията на България, към микроклиматичните условия, които се обуславят в страната и са с много високо ниво на устойчивост на всички стресови фактори – както на студ, така и на суша. Мисля, че има съвсем реална възможност да презимуват успешно, защото поне в региона на Добрич посевите бяха засети сравнително навреме“, каза тя.

Посевите са успели да навлязат във фаза „братене“, да се закалят, което е една сериозна предпоставка и за успешно презимуване. Температурите достигнаха до минус 16 градуса, но, въпреки това не очакваме проблем, тъй като сортовете, поне създадените в регионалните звена на ССА, спокойно могат да преживеят такава стресова температура, каза доц. Михова. И подчерта, че няма проблем и при ечемика, който е култура с малко по-ниско ниво на студоустойчивост, въпреки че той умее да компенсира. Посевите поне в региона на Добруджа са в много добро състояние и не очакваме проблеми, заяви селекционерът.

На зърнопроизводителите тя препоръчва при благоприятни условия непременно да обследват за нападение от полски мишки, което се оказа много сериозен проблем тази година, защото много от пролетните предшественици не бяха прибрани навреме, което благоприятстваше развитието на популацията на полевката. Така че, желателно е да се обследват посевите и да се вземат конкретни мерки. Критичният момент е около две колонии на декар.  

„Като цяло сумата от валежите в последните дни не е много по-различна от средните многогодишни данни за региона. Вярно, че за 24 часа се изсипаха 60 литра на кв. м и почвата е достигнала нивото на една пълна полска влагоемност и малко трудно попива тези дъждове, но, не бих казала, че имаме удавени полета. Поне към момента. Това ще можем да видим след няколко седмици, но не очаквам сериозни проблеми. На места, където водата се събира неминуемо ще пострадат посеви, но процентът е незначителен, поне към момента“, каза доц. Михова.

Тя припомни, че основна задача на отдела е селекция на нови сортове пшеница, тритикале, ечемик и твърда пшеница. Селекцията на нашия институт е с най-голям дял от засетите площи в България. Преобладаващите сортове, които се сеят в България са именно селекция на института. Към момента, на семепроизводните полета са засети 15 сорта пшеница, които тази година ще се предлагат на зърнопроизводителите, а в начална схема на зърнопроизводство има 50 сорта зърнено-житни култури. НДТ

 


Сходни връзки

ПОСЕВИТЕ В РЕГИОНА СА В МНОГО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди