изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:35 EEST
ЧЕТИРИ СВЛАЧИЩА ЗАСТРАШАВАТ ПЪТЯ ДУРАНКУЛАК-ВАРНА    
Парламент

Четири свлачища, обединени в общ циркус, застрашават пътя Дуранкулак-Варна, става ясно от отговора, който министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е дала на въпрос в рамките на парламентарния контрол от народния представител от Добрич Валентин Николов.



Във въпроса си той посочва, че „пътят Дуранкулак-Варна е застражшен от свлачище. От две години  земята пропада, а след последните продължителни валежи, свлачището се е активизирало. Сериозни пропадания са се оформили около спирки Панорама и Фара. Ако се стигне до затваряне на пътя, туризмът в региона ще бъде силно застрашен, тъй като това е основна пътна артерия и е икономически много важна”. Освен това, Николов посочва, че хората, които обитават вилната зона, която е център на свлачището, са много притеснени.

От отговора на министъра става ясно, че по възлагане от МРРБ през 2013 г. е възстановена контролно измервателна система на свлачище „Панорама”. През ноември 2014 г.е измерена и контролно-измервателната система на спирка „Панорама” и пречиствателна станция за отпадни води Златни пясъци.

По отношение на свлачищните процеси в района на спирка „Кипарис” на територията на община Аксаково, министърът обяснява, че при свлачищните процеси са били обединени четири свлачища в общ циркус, което налага комплексно изпълнение на проекто-проучвателните работи.

Републиканският път I-9 отстои на около 100 метра от главния свлачищен  откос. В района на свлачищата „Кипарис юг” и „Кипарис север” през предходни години са извършвани укрепителни и отводнителни мероприятия, като в момента активната свлачищна зона е между тези свлачища. На 5 февруари е проведена комисия с представители на отговорните институции и са предприети спешни мерки за евакуиране на хората от засегнатите сгради, спиране на водоподаването и електричеството, сигнализиране на района.

Министърът допълва, че активните свлачищни процеси между спирка „Фара” и спирка „Обзор” и между спирка „Обзор” и спирка „Кипарис” са със сложен механизъм на свличане и са проявени на голяма площ и дълбочина, което изисква значителен финансов ресурс за укрепване.

Дадени са указания на община Аксаково да подготви документация за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, подадена е инфорация за отпускане на МРРБ на средства от европейския фонд „Солидарност”  за възстановяване на унищожената от свлачищните процеси контролно-измервателна система за следене на деформациите в района на спирка „Кипарис”. НДТ

 


Сходни връзки

ЧЕТИРИ СВЛАЧИЩА ЗАСТРАШАВАТ ПЪТЯ ДУРАНКУЛАК-ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди