изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:09 EEST
ВИТРИНА ОТБЕЛЯЗВА 125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАСТЕРНАК    
КултураВ сектор „Книгозаемане” на регионална библиотека „Дора Габе” е експонирана витрина с библиотечни документи, посветена на 125-годишнината от рождението на Борис Пастернак (1890–1960), руски поет и писател, лауреат на Нобелова награда за литература.

Тематичната витрина включва произведения от и за него, авторския сборник „Собрание сочинений в пяти томах”, сборник с проза от различни години „Въздушни пътища” и др. Акцент в експозицията са различни издания на монументалния трагичен роман на писателя за Съветска Русия „Доктор Живаго” (с работно заглавие “Момчета и момичета”), отхвърлен за публикуване поради лошите взаимоотношения между Пастернак и съветското правителство. По-късно романът е преведен на италиански и публикуван, което допринася за Нобеловата награда за литература, която Пастернак получава през 1958 г. Книгата е публикувана на руски през 1988 г. в същия вестник, в който му е отказано разрешение 32 години по-рано.
Витрината представя различни издания със стихове на поета Пастернак, като „Избрана лирика”, сборникът „Руска модерна поезия”. Борис Пастернак в Русия е по-известен като поет. „Сестра моя жизнь”, написана през 1917 година, е смятана за най-влиятелната стихосбирка, публикувана в Русия пред 20 век. През последните няколко години от живота си Пастернак пише поезия, посветена на любовта, безсмъртието и помирението с Бога. Тези стихове са сред най-популярните в творчеството му.
Читателите могат да разгледат мемоарната книга на писателя „Писма”, която съдържа писма на Пастернак до Цветаева, Ахматова, Менделщам и Рилке. Представена е и книгата на известния руски писател, журналист, поет и кинокритик Дмитрий Биков „Борис Пастернак”, завладяваща книга за живота, творчеството и чудотворството на едно от големите имена в световната литература на XX век – Борис Пастернак. Художествена биография, чрез която читателят става съпричастен към най-значимите събития в жизнения път на поета и белетриста. Авторът поднася задълбочен анализ на стиховете на Пастернак и нова трактовка на легендарния му роман „Доктор Живаго”.
Борис Пастернак активно превежда трагедии на Шекспир, “Фауст” на Гьоте, П. Верлен, грузински лирици.
Тематичната витрина ще бъде предоставена на вниманието на ползвателите до 24 февруари. НДТ


 


Сходни връзки

ВИТРИНА ОТБЕЛЯЗВА 125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАСТЕРНАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди