изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:20 EEST
СЪДЪТ НАСТАНИ ПРИУДИТЕЛНО ДИМИТЪР БАЛАБАНОВ В ПСИХИАТРИЧНА КЛИНИКА В ЛОВЕЧ    
Новини19-годишният Димитър Балабанов, който миналото лято уби баща си и тежко рани майка си в болницата в Добрич, ще бъде принудително настанен за лечение в психиатрична болница в Ловеч, реши Районният съд в Генерал Тошево. Той е приел предложението на Районната прокуратура за налагане на принудителни медицински мерки спрямо младежа. Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано, съобщиха за НДТ от съда.


Припомняме, че делото срещу Димитър Балабанов бе прекратено,  тъй като по време на досъдебното производство бе установено, че по време на извършване на престъплението младежът от Генерал Тошево е бил невменяем.
Според вещите лица, Димитър страдал от психотично разстойство и не е можел да контролира действията си и последствията от тях. Според специалистите, такова състояние не се получава в резултат на употреба на наркотици, а говори за тежко психично заболяване.
Припомняме, че трагедията се разигра в болницата в Добрич на 23 август. Първоначално момчето е било прието в Центъра за спешна помощ със съмнения за употреба на стимуланти, след което е било пренасочено за хоспитализация към Първо вътрешно отделение. Майката Емилия останала при него като придружител, а бащата Недко Балабанов и лекуващият лекар излезли от стаята, но скоро се върнали, защото чули виковете на жената. Заварили майката повалена на земята, удряна от сина. Бащата се притекъл на помощ, а лекарят отишъл да извика болничната охрана. Служителите на охраната заварили бащата повален на земята, като синът го удрял с крак по главата. 52-годишният мъж почина. Майката бе в тежко състояние с хематом на главата и бе в реанимацията. Тя оцеля и по-късно бе изписана от болницата.
Тъй като буйстваше в ареста, след задържането му под стража Димитър бе преместен в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич, а след това и в специализирано лечебно заведение в Ловеч.
Принудителните медицински мерки са три вида и са изброени в чл. 89 и 90 от Наказателния кодекс. Най-леката е предаване на близките, ако поемат задължение за лекуване на лицето под наблюдение на психоневрологичен диспансер. Другата възможност е принудително лекуване в обикновено психоневрологично заведение.  Най-тежката мярка, която е наложена на Димитър, е принудително лекуване в специална психиатрична болница или в специално отделение на обикновено психоневрологично заведение. Тази мярка се налага спрямо душевно болен, който с оглед психическото си състояние и характера на общественоопасното деяние се явява особено опасен за обществото и за своите близки. В тези случаи лицето се държи под усилен надзор, изключващ възможността то да извърши ново общественоопасно деяние.
Прекратяването и промяната на принудителната медицинска мярка става от съда, когато това се налага заради настъпила промяна в състоянието на болния или от нуждите на неговото лекуване. За целта съдът се произнася в съдебно заседание, след като се вземе мнението на съответното лечебно заведение и след изслушване заключението на експерт-психиатър. Във всички случаи след изтичане на шест месеца от настаняването на принудително лечение, съдът се произнася служебно за продължаване, заменяване или прекратяване на принудителните медицински мерки. Преди изтичането на този срок съдът може да замени или прекрати лечението само по предложение на прокурора. НДТ

НЕВМЕНЯЕМ БИЛ НАРКОМАНЪТ, УБИЛ БАЩА СИ В БОЛНИЦАТА
МАЙКАТА НА Д. БАЛАБАНОВ ВСЕ ОЩЕ Е В РЕАНИМАЦИЯ
МАЙКАТА НА УБИЛИЯ БАЩА СИ ДИМИТЪР Е ВСЕ ОЩЕ В РЕАНИМАЦИЯ
ПСИХОЛОГ: В СЕМЕЙСТВОТО НА МЛАДЕЖА, ПОСЕГНАЛ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ, Е ИМАЛО НАСИЛИЕ
18-ГОДИШНИЯТ ДИМИТЪР, УБИЛ БАЩА СИ В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ, ОСТАВА В АРЕСТА
СЕМЕЙНА ТРАГЕДИЯ: СИН УБИ БАЩА СИ В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ И РАНИ ТЕЖКО МАЙКА СИ


 


Сходни връзки

СЪДЪТ НАСТАНИ ПРИУДИТЕЛНО ДИМИТЪР БАЛАБАНОВ В ПСИХИАТРИЧНА КЛИНИКА В ЛОВЕЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.40 секунди