изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:34 EEST
ПРЕДСТАВЯТ КНИГАТА "СЕЛАТА В БЪЛГАРИЯ - ПОСОКИ ЗА ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА"    
КултураПредставяне на книгата "Селата в България - посоки за туризъм и култура" /издателство "Сиела"/ще се състои на 19 февруари /четвъртък/ от 18 часа, във хотел "Вила ди Полета". Предния ден ще бъде направена национална премиера на книгата във Варна - от 18 часа, в книжарница Сиела-ФКЦ.
Авторите са избрали неслучайно да стартират от този регион. Целта на книгата е да провокира интереса и активността на младежите в страната към забравените традиционни ценности на родината.

"Варна и регионът бяха избрани за Европейска младежка столица 2017. Любопитен съм дали този приз ще бъде подкрепен с активност от страна на младежите по време на представянията на тази великолепна книга, както и в обявения конкурс за авторски пътеписи на Сиела, който аз ръководя", споделя Гавраил Гавраилов.
Ето какво още разказват Гавраилов и другите двама автори на книгата:
"В първата по рода си книга за селския туризъм в страната се опитваме да обхванем възможно най-много атракции и услуги, които имат потенциал и за бъдещо развитие. В общата част на книгата проследяваме текущото състояние на селския туризъм, неговите алтернативни варианти и допира му с културата на местните общности. За първи път правим анализ на отделните туристически региони в страната и потенциала им за развитие. Фокусираме внимание върху зелените алтернативи, културните аспекти на съвременните форми на изкуство в селска среда, развитието на поклонничеството и екологичния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна, меда, виното, коприната и маслодайните рози. Цялостния дух на първата част на книгата е внушението, че туристите по селата са чакани гости, а собствениците на местата за настаняване са домакини и бъдещи приятели.
В специализираната част на книгата насочваме гостите към 39 конкретни села из цялата страна. Подбора сме направили на случаен принцип, но с цел да дадем представителна картина за селския туризъм в България. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион или съседни дестинации. Статиите изградихме с лично отношение и след целенасочени посещения на местата. В тях има много местни легенди, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българското село през годините. В индекса на книгата са изброени 210 села от цялата страна.
В последната част на книгата сме събрали пет кратки истории на млади дами, които описват техни пътувания из страната. Това са увлекателни разкази, в които даваме възможност на пишещи любители да споделят техни впечатления от тематични пътешествия в селска среда. Целта на тази част на книгата е да провокира допълнителен интерес към споделянето на пътешествия чрез текст и снимки. Обявяваме и отворен конкурс за фотопис на тема „Хляб и сол“. Чрез него ще търсим обратна връзка с читателите на тази книга и бъдещи пътешественици сред красотите на провинциaлна България. Ще се радваме те да ни споделят аспектите на традиционното българско гостоприемство с преки впечатления.
Всичко това е гарнирано с над двеста авторски фотографии и жив изказ с намигване към проблемите, както и практични съвети. Книгата е с обем 188 стр., в стандартен размер за пътеводител ( А5), луксозно пълноцветно издание.
Това е първата по рода си книга за селски туризъм в последните десетина години. Вярваме, че веднага след издаването й, тя ще заживее собствен живот и нарицателно ще бъде наричана „селския гид“. Планираме да продължим с нашите пътувания и да опишем впечатленията си в цяла поредица за селския туризъм в страната". НДТ
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ КНИГАТА "СЕЛАТА В БЪЛГАРИЯ - ПОСОКИ ЗА ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.95 секунди