изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:19 EEST
„ХОБИСКЛУБ“ ОТБЕЛЯЗА 142 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА    
Общество Възпоменание, посветено на 142 години от гибелта на необятният, недостижимият, скромен и гениален Васил Левски, се състоя вчера в „ХобиСклуб“.

На фона на песента  „О, майко моя, Родино мила,...” прозвуча тържественото слово на Мария Велинова. Тя представи факти от живота и делото на Апостола на свободата, рецитира стиховете на Вазов и Ботев, като допълни образа на Левски със поезията на Дамян Дамянов и Недялко Йорданов, съобщиха от клуба.
Добруджанският краевед Георги Топалов разказа важни моменти от живота на Левски, за присъствието му в Северна Добруджа -учителстването му в училището в село Еникьой през далечните 1868-1869 години.
Валерия Урсова прочете интересен материал, в който се споделя за присъствие на монахинята Евдокия в личния свят на Левски. Нели Катранджиева изнесе информация за първия български филм, посветен на Апостола - „Бунтът на робите” от 1932 г., който, за съжаление, не е бил свален от екран в България.
В края на срещата всички присъстващи запяха „О,майко моя,...” след което с тъга изразиха неодобрението си, че до ден днешен не е открит гробът на Васил Левски, въпреки усилията на Н. Хайтов и Н. Генчев и много други историци.
„На 19 февруари 2015 година признателните българи ще отбележим 142 години от гибелта му...защото той, Васил Левски е в нас и с нас, и сме щастливи, че го имаме!“, посочват от „ХобиСклуб“. НДТ


 


Сходни връзки

„ХОБИСКЛУБ“ ОТБЕЛЯЗА 142 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди