изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:52 EEST
Днес Българската православна църква навършва 1145 години    
НовиниНа днешния ден 4 март Българската православна църква навършва 1145 години. На събора в Константинопол през 870 г., на нарочно заседание, проведено на 4 март, били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще.

Бил разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската, или към Константинополската катедра. Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител, било решено, че Църквата в българските земи в бъдеще ще принадлежи към Константинополския патриархат и ще изпълнява своята мисия като неразделна част от Православната църква, но с вече автономен статут. Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски", а седалището му е било в тогавашната българска столица Плиска. С този статут БПЦ просъществува до 927 г., когато е признат рангът й на патриаршия по времето на цар Симеон Велики. Така на днешния ден преди 1145 години се основава Българската православна църква, на която Бог поверява нашия народ, за да бъде тя негова вярна майка, водителка и пазителка в дни на тежки изпитания и славни завоевания. А ние да бъдем нейни верни чада - за да се спасяваме в Църквата и да славим Бога, като Му благодарим ежедневно за това, че ни е удостоил с това велико достояние.

На снимката – голямата базилика в Плиска, където е служил на Бога българският архиепископ

Десислава ПАНАЙОТОВА

http://voice-bg.com

 


Сходни връзки

Днес Българската православна църква навършва 1145 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.43 секунди