изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-06-20 @ 03:05 EEST
Ако Русия наруши мира, ще подкрепим нови санкции!    
Европейски съюз България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Руската федерация нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна, заяви министър Даниел Митов в изказването си на неформалната среща на външните министри на ЕС „Гимних”, която се проведe на 6-7 март в Рига в рамките на латвийското председателство.


Около тази позиция се обединиха и останалите външни министри на страните-членки, съобщиха от МВнР.

Акценти в дискусиите бяха кризата в Украйна и отношенията на ЕС с Русия, усложнената обстановка и усилията за постигане на национално съгласие в Либия, подготовката на Срещата на върха по Източно партньорство в Рига през май тази година, прегледът на Европейската политика за съседство и актуализацията на Европейската стратегия за сигурност.

Първите дипломати на 28-те направиха преглед на изпълнението на споразумението от Минск и се обединиха около мнението, че в краткосрочен план най-ефективната подкрепа от страна на ЕС за неговото спазване минава през съдействие за специалната наблюдателна мисия на ОССЕ, която наблюдава спазването на примирието и изтеглянето на въоръженията от Източна Украйна. Външните министри обсъдиха възможността мисията на ОССЕ да бъде подпомогната чрез усилване на нейния капацитет и численост.

Наред с усилията за пълно прилагане на споразуменията от Минск и установяването на механизъм за контрол на изпълнението, ЕС трябва да увеличи подкрепата си по линия на политическите и икономическите реформи и демократизацията на Украйна, заяви още българският външен министър.

ЕС следва да остане безусловно единен в позициите и действията си по отношение на политиката си и партньорските отношения със страните от Източното партньорство, бе потвърдено в хода да дискусиите. Те са основани на ценностен модел и взаимност в ангажимента, в името на подкрепа и съдействие с конкретни и полезни инструменти за независимия европейски избор на страните-партньори.

Външните министри направиха преглед на Европейската политика за съседство. Министър Даниел Митов заяви българската позиция за необходимостта от по-ефективна, видима и ориентирана към резултати ЕПС. Балансът между източното и южното направление е важен, с връщане към ресурсното обезпечаване от инструментите на ЕС на изток. Необходимо е Европейският съюз да обърне повече внимание към региона на Черно море , подчерта той. По думите му, засилено внимание заслужават нови аспекти от взаимен интерес със съседите като енергийна сигурност, институционална реформа, миграция, мобилност и борба с тероризма.

По отношение на актуализацията на Европейската стратегия за сигурност външните министри на 28-те бяха единни, че в променящата се геостратегическа среда ЕС следва да е про-активен.

България е за постепенно и прагматично актуализиране на ЕСС, която да отговаря навременно и адекватно на динамичните променящите се предизвикателства, в сътрудничество със стратегическите партньори. От ключово значение за ЕС е амбицията да бъде обезпечена със съответните ресурси и да имаме ясна приоритизация на усилията.


По публикацията работи: Веселина Йорданова
http://www.dnes.bg/politika
 


Сходни връзки

Ако Русия наруши мира, ще подкрепим нови санкции! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди