изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:44 EEST
Първите щъркели пристигнаха в сливенското село Самуилово    
НовиниСливен. Първите щъркели пристигнаха в сливенското село Самуилово. Това каза за Радио „Фокус”-Сливен кметът на населеното място Радослав Кутийски. В началото на март е пристигнала първата двойка птици, очаква се до две седмици гнездата да бъдат запълнени. Щъркелите традиционно гнездят върху над 500-600 годишни дъбове, намиращи се в центъра на селото. Кметът добави, че в Самуилово до преди няколко години е била най-голямата колония на щъркели в България, но с умирането на дърветата, много от гнездата ги няма.

Кутийски каза, че са направени 4 платформи за птиците, които са разположени до останалите гнезда, но нито една от тях не е използвана. Освен гнезда върху вековните дървета, има три гнезда и върху стълбове, добави кметът на населеното място. Щъркеловите гнезда в населеното място са 13, а 10 от тях са на дървета. 500-годишните дъбове, върху които гнездят птиците са остатък от вековна гора от вида летен дъб. Преди години дърветата са били 25, а сега от тях са останали само около 16. Всяка година в село Самуилово гнездят около 26 щъркела. Кметът добави, че през последните години повечето гнезда са с по три щъркела, което показва, че местообитанието е благоприятно за тях и им позволява са се изхранват и да отглеждат повече потомство.
Валя МАРЕВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Първите щъркели пристигнаха в сливенското село Самуилово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди