изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:38 EEST
ВЪВЕЖДАТ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИ МЕРКИ В ДВЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ С ЕСКО ДОГОВОР    
НовиниСъгласие за извършване на енергоефективни мероприятия с гарантиран резултат на две детски ясли в Добрич предстои да даде Общинският съвет. ЕСКО-договор, след проведена обществена поръчка, се предвижда да бъде подписан за детска ясла № 1 „Здраве” и детска ясла № 3 „Слънчево детство. Разчетите са инвестицията да  се изплати за 7 години.

В договора за изпълнение на обществената поръчка да бъдат включени клаузи, които да гарантират достигането на стойност на обобщената енергийна характеристика за всяка сграда, осигуряваща издаването на сертификат за енергийна ефективност, категория „А” и клаузи за отчитане на годишния енергийно ефективен резултат от изпълнените технически мерки. За периода на изплащане на инвестицията по договора с гарантиран резултат да се предвидят необходимите средства по години в Програмата за капиталови разходи на Общината.
Двете сгради на детска ясла № 1 „Здраве” и детска ясла № 3 „Слънчево детство”се ползват съответно от 1961 и 1964 г.Не са правени цялостни основни ремонти. Анализът на състоянието им показва изключително високо и излишно изразходване на енергия с цел постигане на стандартния и изискуем температурен комфорт и другите температурни показатели за сгради със социално и здравно предназначение. Преразходът на енергия е неизбежен, понеже той покрива загубите от амортизираните елементи на сградите и от съществуващите енергоемки съоръжения.
По предварителна експертна оценка реализирането на проекта ще струва около 725 600 лв. с ДДС, като съответното разпределение е 314 200 лв. с ДДС за Детска ясла № 1 и 411 400 лв. с ДДС, които общината не може да осигури. Затова се предвижда да бъде сключен ЕСКО-договор. При него изпълнителят на енергоефективните дейности поема задължението да осигури финансирането на проекта, като възстановяването на направените разходи се извършва от Общината за определен период от време. В изплащането на инвестицията участва стойността на реализираната икономия на енергия.

Такъв вече е реализиран за три общински сгради - детска ясла № 5, детска градина № 8 и общинска администрация, където се достига икономия на енергия малко повече от 52%. При следващата сграда „ЦПЗ д-р Петър Станчев – Добрич” ЕООД икономията на енергия преминава 62%, което е доказано с издаден Сертификат за енергийните характеристики на сграда в експлоатация. НДТ


 


Сходни връзки

ВЪВЕЖДАТ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИ МЕРКИ В ДВЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ С ЕСКО ДОГОВОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди