изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:40 EEST
ЕК: Излезте от Фейсбук, ако не искате да ви шпионират    
Европейски съюзЕвропейската комисия предупреди гражданите на ЕС да изтрият фейсбук профилите си, ако искат да задържат информация за себе си извън обсега на американските агенции, предава The Guardian. Коментарът е на юриста от ЕК Бернхарт Шима и се съдържа в документите по дело, заведеното от активиста за спазване на правилата за сигурност на личните данни Максимилиян Шремс. "Хубаво е да помислите дали да не си закриете фейсбук профила, ако имате такъв", казва Шима на Ив Бот - главния съдия по делото. Попитан директно дали ЕК съумява да защити данните на гражданите на ЕС, Шема не успява да даде положителен отговор.

Делото, известно като "Фейсбук и поверителността на информация", повдига въпроси около настоящата Сейф Харбър рамка, която покрива темата за трансфер на информация на европейски граждани през Атлантическия океан към САЩ. Без тази рамка е незаконно според европейското законодателство да предава такъв тип информация извън границите на ЕС. В делото са събрани жалби срещу Apple, Facebook, Microsoft и притежаваните от последната Skype и Yahoo.

Шемс поддържа позицията, че фирми на територията на ЕС не трябва да могат да изпращат информация под прикритието на Сейф Харбър разпоредбите, които предвиждат, че американските правила за сигурност и поверителност са адекватни. Твърдение, което Шемс смята за нереалистично след случая Сноудън. Шемс аргументира в делото, че американската правителствена програма "Призма", разкрита от Сноудън и която предава информация от американски компании към американски агенции, нарушава рамката на Сейф Харбър.

Полша и няколко други държави-членки на ЕС, както и Digital Rights Ireland подкрепят Шремс в твърдението, че Сейф Харбър не може да осигури защита на личната информация на гражданите на ЕС и поради тази причина е в нарушение на директивата за защита на информацията.

ЕК обаче настоява, че Сейф Харбър е необходима политически и икономически и че все още е "работа в прогрес". Фейсбук отказват коментар по въпроса.

Автор: Хаштаг-BG
 


Сходни връзки

ЕК: Излезте от Фейсбук, ако не искате да ви шпионират | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.42 секунди