изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:57 EEST
ОБОРУДВАНЕ И ПОДДРЪЖКА НА ЩЕКАТА    
Лов и риболовАко вече сте купили първата си щека, в следващите редове ще разберете как да я подготвите за риболов и как да я поддържате, за да практикувате успешно. Най-важното нещо за съхранението на щеката е тубусът, така че ако не сте си купили заедно с щеката, го направете възможно най-скоро. Съществуват няколко допълнителни елемента към щеката, без които е невъзможно да ловите.



Това са - ластик, конусовиден стопер (bung), втулка за върха (bush) и конектор за линията. Освен това ще ви трябват малка триъгълна пиличка, каноколит и вдевачка за ластика. Последното представлява многожилна стоманена тел в края, на която има ухо за вдяване подобно на това за вдяване на игли. Колкото и невероятно да звучи оборудването на щеката започва с рязане на върха й. Оригиналният връх на новата щека е кух, но отворът обикновено е толкова тесен, че едва може да прекарате през него и най-тънкият ластик. Преди да започнете рязането, трябва да решите с каква дебелина ластик ще ловите. Това е особено важно, ако имате само един top-set . Ако не сте решили друго, ви препоръчвам да ползвате ластик с дебелина 0,8 – 1,0 mm. Това е една стандартна дебелина на ластика, с който успешно можете да ловите както дребни риби, така и по едри (например шарани до 2,0 kg ). Изборът на подходящ ластик, както и монтажа му (силата на натягане), са едно от най-важните условия за успешен риболов с щека. Ластикът, независимо от дебелината му, не трябва да бъде нито много хлабав, нито много натегнат, но за това ще стане въпрос малко по-нататък. След като сме избрали ластика, пристъпваме към избор на втулка за върха. Втулките биват два вида – вътрешни, които влизат във върха на щеката и външни, които се нахлузват от вън. При по-малките диаметри ластик се използват външни, а при по-дебелите вътрешни втулки. Втулката е подходяща, когато ластикът преминава през нея свободно, без да задържа. Разбира се, не трябва и да се прекалява с големината на втулката. Ако втулката е доста по-широка от необходимото, при потапяне на върха на щеката във водата, през нея влиза вода, която омокря вътрешната страна на върха и пречи за нормалната работа на ластика. След като сме избрали подходящата втулка, пристъпваме към рязането на върха. Върхът се реже с помощта на ръбът на малката триъгълна пиличка. Зарязвате малка част от върха, след което го завъртате и зарязвате отново, докато се срещнат нарезите. Продължавате по същият начин докато края на върха не падне сам. Не се опитвайте да го отчупите предварително. След това с помощта на ситна шкурка се зачистват внимателно останалите "мустачки". Не пробвайте да режете върха с друг инструмент. Тук е уместен въпросът къде да режем? За да не стане "три пъти го режа и все е късо", режете върха на етапи, докато не пасне точно втулката. Ако въпреки старанието, сте отрязали повече, сложете по-широка втулка. Добре е втулката да влиза с известно, но не голямо усилие във върха. В този случай не е необходимо да я лепите. Ако мислите, че може да излиза при работа с щеката я залепете с каноколит. Не се притеснявайте да срежете върха колкото е необходимо. С това не губите нищо. Върхът на щеката няма ролята на върха на директният телескоп например. С по-къс връх, щеката ви ще гаси трептенията по-бързо, което ще ви помогне при засичането на рибата.

Следва вдяване на ластика. Прекарайте вдевачката през върха, мушнете в ухото й няколко сантиметра от ластика и издърпайте. Според дебелината на ластика, изберете подходящ конектор за линията и го монтирайте. Начинът за монтаж обикновено е нарисуван на опаковката. С две думи това става така - конекторът се състои от две части, които разделяте. Едната част представлява втулка, която нанизвате на ластика. Вкарвате ластика в отвора на другата част от конектора, сдвоявате го, правите възел "клуп" и стягате. След това съединявате двете части на конектора и отрязвате стърчащият ластик. Издърпвате ластика, докато конектора опре във върха и прекарвате върха през второто коляно на щеката. Вече сте готови за монтажа на конусовидният стопер. Най-често ластика се монтира до второ коляно. Разбира се е възможно да се монтира до трето или четвърто, но това е малко по-сложно. Предлагат се различни размери, които могат да паснат на всяка щека. За да ви пасне точно конектора може да се наложи да го срежете с помощта на макетно ножче. Според дължината на първите ви две колена на щеката преценете къде да срежете ластика, като оставите аванс от около 30-40 сантиметра. Направете отново възел и закрепете ластика в предната част на конуса. След това намотайте няколко намотки върху него. Съобразете две неща - конусът трябва да влезе през дебелата част на второто коляно достатъчно, за да не пречи на монтирането на третото коляно след това.

За задната част на конуса завържете дебело влакно или конец, с помощта на който да можете да го вадите от коляното. Ако сте следвали всички стъпки досега, ластикът ви е вече монтиран. Остава да бъде коректно натегнат. Ако издърпвате конектора за линията с голямо усилие, това означава, че ластикът е доста натегнат. Извадете конусовидният стопер и отпуснете една или две навивки. Ако издърпате конектора на линията и пускайки го той не се прибира към върха, това означава, че ластикът ви е хлабав. Извадете конусовидният стопер и намотайте една или две навивки. Едно от най-важните условия за успешен риболов с щека е ластикът да бъде коректно натегнат, тъй като той играе главна роля при засичането на рибата. Това правило важи независимо от дебелината на ластика. По-дебел ластик не означава по-натегнат, за да извадите по-голяма риба. Законите на физиката важат също и при риболова. Голямата риба се дърпа със сила пропорционална на силата, с която ластикът и действа. Ластикът на щеката играе ролята на върхът при директният телескоп.

fishing-mania.com/НДТ

 


Сходни връзки

ОБОРУДВАНЕ И ПОДДРЪЖКА НА ЩЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.01 секунди