изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:26 EEST
ПШЕНИЦАТА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ Е В МНОГО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ    
ЗемеделиеКапризите на природата поставят за пореден път на изпитание земеделското производство у нас. Масово зимните месеци донесоха обилни валежи и в момента има презапасяване с почвена влага. Пролетта също не пожали фермерите и изсипа допълнителни дъждове. Въпреки това агроспециалистите в Добруджа са оптимисти за състоянието на житните култури.

Според проф. Николай Ценов, селекционер в агрофирма, в Добруджа няма проблеми с влагата до такава степен, в каквато има в останалите региони на страната. В Добричко също има наводнени площи, но те са малко в сравнение с големия размер на обработваемите земи. В други части на страната обаче ситуацията с есенните култури е критична, тъй като има удавени площи и места, които ще останат незасети през пролетната кампания.
В момента пшеницата в Добруджа е в много добро състояние. 10% от посевите са късна сеитба, но след наторяването и затоплянето на времето, посевите ще тръгнат. Производителите вече са извели борбата с полевката, сега се чака да тръгне активната вегетация, допълни още ученият. 
Няма напълно провалени площи в Добричка област. Около 2500 дка са наводнените посеви, които при възможност могат да се използват при пролетната сеитба. 1 млн. 200 хил. дка са площите с пшеница и 67 хиляди дка с ечемик.
Повече от половината площи в Добричко са подготвени за сеитбата на царевица и слънчоглед. Кампанията ще започне обаче тогава, когато се вдигне температурата и на въздуха, и на почвата. НДТ/AGRO.BG
 


Сходни връзки

ПШЕНИЦАТА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ Е В МНОГО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди