изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:21 EEST
Боян Чуков: БСП не върви по стъпките на СДС, а - към свой собствен провал    
Коментари Една политическа формация, за да бъде актуална, трябва да бъде в унисон с времето. Тя трябва много бързо да реагира на промените, които настъпват, както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. За съжаление, БСП я тресе тежка форма на изчерпване.

Липсата на адаптивност направи така, че "Позитано" 20 се самозалъгва, че живее в годините, когато партията имаше огромна членска маса и представляваше незаобиколим вътрешнополитически фактор. Ръководството на БСП се е капсулирало вътре в себе си и не желае да се вслуша в оценките за него. Тук не става въпрос само за изразени мнения от страна на десницата, а най-вече за преценките, които дават обикновените редови социалисти.

Една част от ръководството на БСП третира партията като ефективен инструмент за печелене на пари и лични облаги. Почти несменяемото ръководство не претърпя развитие и в чисто интелектуален план. Това доведе до две фатални последици: Първо, една немалка част от интелектуалния потенциал на БСП загуби комуникация с ръководството на партията и в резултат се самоотстрани от структурите на БСП. Това много ясно може да се види в секторните съвети към Националния съвет. Второ, поради липсата на развитие една значителна част от говорителите на БСП, заемащи ключови позиции в партията, не адаптираха своята реторика към настъпилите промени в българското общество и света. Години наред от екрана публичното пространство се залива с овехтели тези и втръснали на всички клиширани словосъчетания.

Благодарение на своето ръководство, БСП се превърна в една демодирана партия за разлика от социалистическия електорат, който се развива и на практика задмина ръководството на партията в своето политическо развитие. БСП само говори за партийно и кариерно развитие на младежите в нейните редици. А в действителност на ръководни места се поставят удобни конформисти за сметка на самостоятелно мислещите интелигентни млади хора, които в крайна сметка напускат партията. Очевидно БСП не върви по стъпките на СДС, а - към свой собствен провал.

Има пълно разминаване между позициите на ръководството, заемани в публичното пространство, и убежденията на редовите социалисти. Това е абсолютен парадокс, който не съществува при другите партии. Пример: от една страна, Ангел Найденов в Комисията за национална сигурност в НС гласува "ЗА" оставането на американските бази на българска територия; от друга страна, софийската организация на БСП и младежката организация събират митинг пред президентството срещу НАТО и водената външна политика на САЩ, рикоширащи у нас.

И в момента, в който започват да кънтят възгласи "България вън от НАТО!" Кристиян Вигенин се измъква и започва да се крие в съседните улички. Буди недоумение третомартенската поздравителна реч, в която председателят Михаил Миков благодари на "близки и далечни народи", и забравя да спомене думата Русия. След което заминава в Москва да развива отношенията между двете страни. Посещение, което беше подминато с гробовно мълчание от големите руски медии. Именно поради тази двуличност БСП загуби големите си международни контакти.

Ръководството на БСП докара нещата дотам, че американците хем презират тази партия, хем я използват за своите интереси, тъй като тя на практика им служи. Докато руснаците само я презират. По съдбоносните за страната проблеми и въпроси БСП не е опозиция на управляващите. Всички стъпки на сегашната власт за въвличане на България в евентуален въоръжен конфликт с Руската Федерация остават некоментирани. Някой спомня ли си бившия външен министър на България Кристиян Вигенин колко пъти е подлагал на критика патологичните антируски изказвания на президента Плевнелиев и на външния министър Митов?! За съжаление, не само редовите социалисти, но и целият български народ не вижда никаква разлика между възгледите на Митов и Вигенин. Тоест, кой е опозицията?!

Сегашното ръководство на БСП съвсем съзнателно избягва да говори по ключовия въпрос за страната, наречен национален суверенитет. Не може да се бориш за социални надбавки, за достойни пенсии, за швейцарското правило, да говориш за социални политики, при условие, че страната ни почти губи своя суверенитет. Несъмнено това е важно, но социалните проблеми биха могли да бъдат решени само при условие, че има стабилна държавност, която може да взема самостоятелни решения, водещи до икономически растеж.

Към този момент БСП няма ясна идеология и добре формулирана визия за бъдещето. Тя се влачи по течението, смалявайки своя електорат. Медийната политика на партията е катастрофална, липсва елементарен синхрон между изказванията на парашутираните агенти за влияние и национално-отговорно мислещите остатъци във висшия ешалон на БСП. Друг мощен фактор за електоралното затихване на БСП е финикийското заиграване на част от ръководството на партията с ГЕРБ и ДПС. Така и не разбрах кой от сегашното ръководство на БСП е получавал по 40 хиляди лева месечно от КТБ, както обяви публично в медиите местен лидер на БСП.

Тъжно е, но БСП уверено върви по пътя на унгарските социалисти.

bgnes.com

-----------

Боян Чуков, геополитически анализатор.

 


Сходни връзки

Боян Чуков: БСП не върви по стъпките на СДС, а - към свой собствен провал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди