изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:11 EEST
МИНЬОР ЗАГИНА ПРИ СРУТВАНЕ В РУДНИК „ОБРОЧИЩЕ“    
ИкономикаМиньор на 39 години загина при срутване на скален къс в мина „Оброчище“ вчера около 11,30 часа, съобщиха за НДТ от Областната инспекция по труда. Той е работел по трудов договор като подземен работник. При срутването е ударен по главата и, въпреки каската, е загинал на място. Вторият пострадал е работник, който е бил ударен по рамото. Той е извън опасност.

Разпоредена е проверка. Екип на инспекцията е бил на място, като проверката по случая продължава. От ДИТ съобщиха, че мината подлежи на периодичен контрол и не е изпускана от поглед от трудовите инспектори. За всички констатирани нарушения са давани съответните предписания и са налагани санкции.
За последните 20 години в мината не е имало смъртен случай, казаха още от инспекцията. 
От Окръжна прокуратура съобщиха за НДТ, че  по случая е започнало досъдебно производство. Извършват се следствени действия по разследването на инцидента.
Разследване на НДТ установи, че загиналият е Гюлент Атиф от с. Ляхово. Мъжът е семеен и има две деца - петокласник и абитуриент. Той работел от 5-6 години в рудника. Вчера кметът на селото съобщи трагичната новина на близките му.
Пострадалият е Владислав Диков, на 43 години от Балчик. Той е бил с  контузна рана на гърба и съмнения за спукан прешлен. Транспортиран е до МБАЛ – Добрич, където е бил приет в отделението по неврохирургия с натъртвания в шийната област. Имало е съмнения за счупен 5 шиен прешлен. Въпреки че е трябвало да му се направят допълнителни изследвания, той се е подписал и напуснал болницата.

ЕВРОМАНГАН ИМА 25-ГОДИШНА КОНЦЕСИЯ
“Евроманган” притежава 25-годишна концесия за разработване на северозападния участък от мангановото находище в Оброчище. По данни на минни експерти находището е четвъртото по големина в света и най-богатото в Европа. В него има 43.2 млн. тона доказани и 83.5 млн. тона изучени запаси, а общото количество на ценния метал надхвърля 1.2 милиарда тона. Потенциалът му може да бъде експлоатиран стотици години.
Мината в с. Оброчище подлежи на периодичен контрол и се проверява от трудовите инспектори поне два пъти в годината. Основната опасност при нея е именно от свличане на земни маси. Основните злополуки, които са ставали досега в мината са се дължали на подхлъзване, падане, притискане, закачане, травми на крайници. Преди време пред НДТ тогавашният директор на Инспекцията по труда Младен Мартинов коментира, че констатираните при периодичните проверки нередности са свързани с трудови правоотношения – забавяне на документите при прекратяване на договора, ненавременно изплащане на обезщетение, а по отношение на безопасността има специфични нарушения, но тези пропуски били отстранявани своевременно след издадените от инспекторите предписания. Средносписъчният състав в  мината край Оброчище е променлив, около 150 души, като миньорите работят на смени.
Припомняме, че през 2010 г. Дирекция „Инспекция по труда” глоби изпълнителния директор на „Евроманган” Д. Е.  Ейнсуърт да плати глоба от 1 500 лв., тъй като е установено, че в миналата в с. Оброчище не са били организирани подходящи обучения на основния и спомагателен персонал от изпълнителния директор на дружеството. Обученията е трябвало да бъдат за безопасност и здраве при работа, съобразно спецификата на всяко работно място. За това е имало и издадено предписание.

ДЕПУТАТ ПОИСКА ОТНЕМАНЕ НА КОНЦЕСИЯТА
Неколкократно народният представител от Атака Калина Балабанова е поставяла въпроси в рамките на парламентарния контрол относно ситуацията в рудника. В интервю миналата година тя заяви, че настоява за разваляне на договора за концесия на мината поради това, че там има много нарушения, а на работниците се плащат жълти стотинки. „Там се извършват много нарушения, на работниците се плащат жълти стотинки. Те получават по 23 стотинки на час за нощен труд, ако не ме лъже паметта. Биват изнудвани да се отказват от синдикати, които да защитават правата им“, обясни Балабанова. Тя уточни, че става въпрос за английския концесионер на рудника. И допълни, че има много сериозна информация за това, че частта от мината, която е държавна, е била разрушавана умишлено, за да не може да се види, че е ограбена и разпродадена на безценица за скраб. Тя е задала въпрос за това в рамките на парламентарния контрол на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според нея, отговорът не е бил по същество. Балабанова обаче бе категорична, че няма да остави този въпрос и ще продължава да го следи, докато поне малко не се подобри положението там. „Защото там наистина е страшно“, допълни депутатът.

СТРАХ КАРА ХОРАТА ДА МЪЛЧАТ

Страх от загуба на работното място кара хората да мълчат. Охраната на рудника вчера красноречиво показа на напускащите мината работници, че не е желателно да говорят с множеството журналисти, които така и не бяха допуснати, но чакаха хората отвън. С риск да загуби работата си един от тях сподели пред журналисти, че са престояли три часа под земята след инцидента, докато бъдат изведени. Човекът разясни, че работят на 250 м дълбочина и разработват нов хоризонт. Масово заплатите в рудника били ниски. Семейството на загиналия Гюлет бе потресено от инцидента, при който той е загинал и изключително разочаровани от това, че лошата вест им била съобщена от кмета, а не от някой от мината. От управата на рудника дори не им се обадили да им изкажат съболезнования. Братът на Гюлет - Урал, разкза, че условията в мината били изключително лоши, а заплатите ниски. Гюлет получавал заплата 350 лв. и ваучери за още 250 лв., но освен за семейството си се грижел и за баща им, който бил трудоустроен.

ЛИДЕРЪТ НА КНСБ: РАБОТНИЦИТЕ В МИНАТА В ОБРОЧИЩЕ СА „НЕМИ“
 „Работниците в мангановата мина в с. Оброчище са „неми“. Още при постъпването си на работа те подписват декларации, че няма да членуват в синдикални организации“, заяви областният координатор на КНСБ Гинка Василева. Тя припомни, че допреди няколко години голяма част от работещите в  рудника бяха членове на синдиката. Разказва, че по това време, след като британските инвеститори поеха мината, само един-два пъти е била допускана до ръководството. Безпрецедентно след това й е бил забранен всякакъв достъп. „Беше поставен ултиматум на нашите синдикални членове, че, ако не спрат да членуват в синдиката, ще бъдат уволнени. Естествено, че хората избраха прехраната си“, коментира още Василева.
„Хората в мината не говорят за условията там, защото ги е страх.  В мината е забранен всякакъв достъп на други институции, освен на Инспекцията по труда“, каза Василева. По думите й, работещите там нямат право да кажат какви са заплатите им.

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАНКОВ ОТПЪТУВА ЗА МИНАТА
Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков отпътува за мина "Оброчище", с. Църква, където при инцидент в мината за манган е загинал работник, а друг е пострадал и е транспортиран в лечебно заведение, съобщиха от министерството на енергетиката.
НДТ




 


Сходни връзки

МИНЬОР ЗАГИНА ПРИ СРУТВАНЕ В РУДНИК „ОБРОЧИЩЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди