изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:32 EEST
Евродепутатът Костадинка Кунева: ТПТИ е нов чудовищен меморандум    
Европейски съюз Българката Костадинка Кунева, която бе избрана за евродепутат от гръцката партия Сириза, подкрепи днешната протестна акция в София срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТПТИ), организирана от три неправителствени организации - сдружение "За земята", "Солидарна България" и Нови леви перспективи.

"ТПТИ е нов чудовищен меморандум и ако бъде одобрен, почти 1 млрд. души от двата бряга на Атлантическия океан ще се окажат заключени в усмирителната риза на неолибералните политики. И на това трябва да се противодейства с всички сили", заяви Кунева на специална пресконференция днес. Тя призна, че самите евродепутати знаят малко за потайните договорености по споразумението, а достъп до оригиналните документи имат съвсем тесен кръг хора. "Преди няколко месеци група от членовете на левицата и зелените в ЕП протестирахме пред залата, в която се пазят документи и текстове, използвани за водене на преговори и от нашия протест научихме, че тези текстове са класифицирани, поверителни и с ограничен достъп. И нагледно ни показаха, че е добре като влизаме вътре, да не пипаме много документите и да си държим ръцете по-настрани. Нямаме право да ги снимаме, да ги разлистваме, да ги ксерокопираме, само да ги наблюдаваме отдалече", разказа Кунева. Тя добави, че ако евродепутатите не могат да се запознаят с документите, какво остава за обикновените граждани в Европа.

Според Кунева пълната непрозрачност на преговорния процес е в резултат на влиянието на мощни бизнес лобисти, мултинационални компании и по-мощните страни-членки на ЕС. "Всички те имат интерес да пазят преговорите в тайна, защото очевидно много неща трябва да се скрият от хората, за да не разберем каква заплаха представлява това споразумение относно трудовите права, безопасността на храните, околната среда, демокрацията и суверенитета на държавите", заяви Кунева. Според нея ЕК прилага най-различни трикове, за да спечели на своя страна общественото мнение. Предпочитаният способ е да се публикуват рекламни брошури и доклади за предполагаемите ползи от ТПТИ, от които уж всички европейски граждани ще спечелят, но реално ще се стигне до загубата на стотици хиляди работни места.
"Споразумението предвижда да се дерегулират почти всички сектори на производството, да се елиминират един куп права, произтичащи от договора за ЕС и европейските директиви", отбеляза Кунева. Тя цитира доклад на Центъра за икономически и политически изследвания, изготвен по поръчка на ЕК, в който се признава, че прилагането на ТПТИ ще доведе до загуба на 1.3 млн. работни места в Европа и 715 000 - в САЩ.

"Това, което се представя като полза от ТПТИ, е чиста измама. Заплахите, обаче, остават реални" , коментира Кунева. Според нея най-губещи от ТПТИ ще са работниците и земеделските производители, а държавите ще загубят голяма част от своя суверенитет заради възможността корпорациите да ги съдят за отказани инвестиции или пропуснати печалби, предвидена в споразумението. Това ще става пред специални международни съдилища без право на обжалване. "За първи път в историята силата на една многонационална компания се приравнява към суверенитета на една държава", заяви Кунева.

Протестът срещу ТПТИ в София започна с издигането на огромен надуваем Троянски кон пред паметника на съветската армия, символ на общоевропейската кампания срещу ТПТИ. Инициативата е на германската неправителствена организация "Приятели на земята" в партньорство с българското сдружение "За земята". Тази вечер от 18 ч. на същото място ще се състои протест срещу ТПТИ.  http://www.segabg.com
 


Сходни връзки

Евродепутатът Костадинка Кунева: ТПТИ е нов чудовищен меморандум | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди