изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:56 EEST
СЪКРОВИЩА НА ТРАКИТЕ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК    
Култура 33 от експонатите от Луковитското съкровище ще могат да се видят в културния център до септември. През юни в Двореца ще гостува и изложбата „Реликвите на Калиакра“ с откритието на 2014 г. „пръстенът- убиец“ . Изложба на Луковитското съкровище бе открита във вторник в държавния културен център „Двореца“ в Балчик в присъствието на кметовете на Балчик Николай Ангелов и на Каварна Цонко Цонев, директорите на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова и на Исторически музей Балчик Радостина Енчева, както и актьора Владислав Карамфилов. Гостите бяха приветствани от директора на културния институт Жени Михайлова.

Директорът на музея в Ловеч сподели, че преди две години се навършиха 60 години от откриването на съкровището в град Луковит и 50 години от откриването на съкровището в Летница. Освен тях, в музея в Ловеч се съхраняват съкровища, които са открити в близките до Ловеч села. Тази година част от Летнишкото съкровище гостува в Лувъра, а част от Луковитското – в културен център „Двореца“, за през цялото лято.
Луковитското съкровище е открито 1953 г. Обогатявано е през 1955 и 1986 г. Така се събират разнообразни по своята форма, съдържание и предназначение предмети от сребро, сребро с позлата и само с позлата. Съдържа 15 съда, 23 апликации и принадлежности от конски амуниции и над 200 по-малки предмета. Това е богат изворов материал за бита и религията на тракийското общество, за творческото въображение и техническото умение на тракийските майстори, както и богатството на тракийските династии и племенната аристокрация в разцвета на древна Тракия. „Най-голямата ценност, както за древна Тракия, така и за съвременна България са хората. Именно те са онези, които стоят в основата на всяка социална общност в развитието на различните култури. Още в древността Тракия е известна като страна на мъдростта“, сподели главният уредник и завеждащ отдел „Археология“ Радослав Гущераклиев, който представи експонатите. Високите чашите са със сферични тела, дълги шии и издадени навън устийни ръбове. Върху една от тях е врязан знакът „лабрис” (двойна брадва). Върху тялото на друга са представени в два пояса по 8 женски бюста (общо 16), със строги изражения, изпълнени в релеф. В горния ред между главите им има лотосови цветове, а върху шията на съда е врязан лабрис.  Стилизираното изображение на двойна брадва е символ на власт в древнотракийското общество. Дъното и стените на една от фиалите са покрити с радиално разположени палмети (орнаментални мотиви – стилизирани палмови листа) и бадемови плодове. Дъното на друга фиала е украсено с радиално разположени листовидни изпъкналости, обърнати към центъра, между цветни чашки от лотос. Със своята елегантна форма се открояват и каните. Те са с по една дръжка и с пестелива украса. Тялото на една от каните (без дръжка) е украсено със силно издължени овули (яйцевидни орнаменти) и с пояс от примитивно очертани лотосови цветове и бръшлянови листа.
Трите юзди се свързват с три начелника и три гарнитури от украси към конска амуниция, декорирани в три стилни направления на тракийското изкуство от ІV в. пр. Хр.  Първата гарнитура е схематично украсена с врязани хералдически разположени грифони и 4 радиално разположени животински глави. Апликациите са без позлата. Във втората гарнитура  (с позлата) части от животинските тела са заменени от растителни елементи – розети. Апликациите от третата гарнитура се отличават с изобилие от позлата и украса на плочките в реалистичен стил. Плочката на начелника е покрита с растителни орнаменти и от нея излиза триизмерна глава на лъв. Върху страничните апликации -  набузниците, са представени два сюжета – лъв, нападащ елен и конник, който тъпче лъв. Запазен е и предмет, вероятно накрайник на камшик, със сребърна халка и триизмерно изображение на лъвска глава. Във втулката на накрайника е втиквана дървена дръжка.
Съкровището има важна изворова стойност за бита и религията на тракийското общество. Показва творческите и технически способности и виждания на тракийските майстори. Като цяло съдържа представителни произведения на тракийското изкуство.
Свидетелства за изключителното богатство на местните тракийски династии и племенната аристокрация през епохата на разцвета на Древна Тракия.
На няколко километра южно от Луковит, в района на с. Златна Панега, в началото на ХХ в. е проучено тракийско светилище, свързано с почитането на Тракийския конник, Асклепий и Хигия, както и на други божества. През 60-те години на ХХ в. северно от с. Голяма Брестница, заедно с други материали, са намерени и няколко оброчни плочки с изображение на тракийския конник. В района на с. Дерманци, според намерени надписи и архитектурни детайли, вероятно е имало светилище, свързано с Диана, Юпитер и Юнона.
В изложбата в Балчик, са представени 33 експоната.
„Надявам се, че много от туристите, които посещават нашия град, посещават и Двореца и ще могат да се насладят на тези археологически находки. Това ще даде още една увереност за това, че България е древна държава, богата на история, има с какво да се похвалим ", заяви кметът на Балчик Николай Ангелов при откриването на изложбата. Той пожела на ръководството на ДКИ КЦ Двореца да имат богат културен сезон и по-малко скандали на територията на архитектурно-парковия комплекс. „Дано институциите най-накрая седнат и се разберат, за да е всичко за доброто на туристите и на хората, които желаят да се насладят на това, което е изложено на тази територия.“
От 1 юни в ДКИ КЦ „Двореца“ в Балчик ще бъде представена изложбата „Реликвите на Калиакра“, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев. „Това е добро партньорство, тъй като гостите на Двореца посещават и нос Калиакра. Дойде времето за съвместна дейност между културния център Двореца и музея в Каварна“, каза Цонев. Той обясни, че находките са откривани в продължение на 11 година, като са датирани от византийско време до XIV век. Около 110 находки включва изложбата. Сред тях са „Пръстенът –убиец“ и енколпионът от XIII век. Най-известната находка е пръстенът, който бе обявен за Откритие на 2014 г. у нас, но бе признат и в международен план. През 2013 г. той беше на седмо място в света в ТОП 10 на световните открития. НДТ


    



 


Сходни връзки

СЪКРОВИЩА НА ТРАКИТЕ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди