изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:31 EEST
ТРИ ДОБРУДЖАНСКИ ОБЩИНИ СРЕД НАЙ-ПРОЗРАЧНИТЕ У НАС    
НовиниОбщина Добрич е трета по рейтинг на активната прозрачност на институциите у нас за 2015 г. с резултат от 66 от максимум 75,4 точки.


В класацията участват общо 544 министерства, общини, областни управи, държавни агенции, комисии, изпълнителни агенции и други. Преди община Добрич са само Министерството на отбраната и община Стражица. В челната десетка присъства още една добруджанска община – Тервел, с резултат от 63,3 точки. Община Крушари е на 11-а позиция с рейтинг от 62,7. Община Добричка е на 49-а позиция, областна администрация Добрич – на 67-а, РЗИ-Добрич – на 110-а позиция.
Това показват данните от проучване на "Програма достъп до информация", проведено в периода 23 февруари - 23 март тази година, в което са проверени 544 сайта на институции на централно, териториално и местно ниво. На базата на събраната информация е направен общ рейтинг на прозрачност и карта на финансовата и бюджетна прозрачност, които бяха представени днес на пресконференция.
Само една трета от институциите публикуват на сайтовете си информация за плащанията по сключените договори с фирмите, спечелили обществени поръчки. Близо 57 на сто пускат решенията за избор на възложители, малко над 54% публикуват договорите с външни изпълнители и само 6 на сто нямат секция "Профил на купувача" на интернет страницата си.
От "Програма достъп до информация" са изготвили и общ рейтинг на прозрачност, който включва въпроси дали на интернет страниците на институциите са публикувани как да се получава обществена информация от граждани, публикувани ли са бюджетите и тяхното изпълнение, както и дали са достъпни стратегиите, програмите, плановете и други.
Най-бърз отговор - един час след изпращането на запитването, е дала община Добрич, както било и в предишните години. От МВР и ДАНС отговори няма. Впечатление прави, че 475 от отговорите са били дублирани и на хартиен носител, и електронно. Някои от институциите са изпратили по пощата решението за достъп до информация, а електронно - самата информация, други са дублирали. НДТ


 


Сходни връзки

ТРИ ДОБРУДЖАНСКИ ОБЩИНИ СРЕД НАЙ-ПРОЗРАЧНИТЕ У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди