изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-12-06 @ 06:57 EET
Започваме газовата връзка с Румъния и Гърция    
Икономика Проектът ще струва около 220 млн. евро и ще започне да функционира през 2018 г.

Първата стъпка към създаването на Вертикалния газов коридор – връзката с Гърция и Румъния, беше направена в София. България бе домакин на първата среща на Работната група на високо равнище и на експертната работна група за „Вертикалния газов коридор“ по инициатива на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от министерството. „Вертикалният газов коридор” е съвместна инициатива между България, Гърция и Румъния насочена към засилване на регионалното енергийно сътрудничество чрез гарантиране сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ в съответствие с позицията на Европейската комисия от срещата в София, че всяка страна от региона на Централна и Югоизточна Европа трябва да има поне три източника на природен газ. Инициативата за „Вертикален газов коридор“ е регионална подгрупа към Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Подгрупата ще сътрудничи и ще работи в тясна координация с Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, за да се подобри кооперирането, инфраструктурата и доставките на природен газ в региона.

В срещата участваха вицепремиерът на България Томислав Дончев, министърът на производственото реконструиране, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, държавен секретар в министерство на енергетиката на Румъния.

„Газовата карта на Югоизточна Европа се променя. В този процес ние работим активно, за да сме готови за всички възможни сценарии - транспонирането на газ в различни посоки и получаване на газ от различни източници, включително и местен добив. Често говорим за диверсификация и независимост. Ако няма свързаност между съседните държави, тези понятия са празни. Нужни са ни споразумения и договорености за транзит на газ“, каза в рамките на срещата вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова свързването на мрежите на Гърция, България и Румъния е в унисон с целите на Европейския енергиен съюз за сигурност и постигане на по-свързан, конкурентен и устойчив енергиен пазар. Един от водещите приоритети на българското правителство е реализацията на газовите връзки със съседните на България страни, допълни Петкова.

„Ключов сред тях е интерконекторът с Гърция, за който получихме подкрепа и разбиране както от ЕК“.
По време на срещата по Вертикалния газов коридор акционерите в проектната компания за изграждане на междусистемата връзка Гърция – България подписаха основните принципи, които ще залегнат в споразумението за развитието на проекта. Одобрен бе и бюджетът на компанията за 2015 г., който възлиза на 10 млн. евро. По думите на министър Петкова постигнатият днес напредък позволява строителните дейности по интерконектора да започнат през месец март 2016 г., а тръбата да бъде изградена до 2018 г.

Изграждането на необходимата инфраструктура в рамките на „Вертикалния газов коридор“, свързващ Гърция, България и Румъния ще осигури непрекъснати двупосочни доставки. По-доброто регионално сътрудничество между страните ще гарантира сигурността на газовите доставки и ще даде възможност за по-лесен достъп до финансиране на проектите от общ интерес.

Страните се ангажираха да изготвят анализ на съществуващата газопреносна мрежа на тяхна територия, както и да очертаят възможните източници и маршрути за доставка на природен газ с цел осигуряване на надежден пренос на природен газ от Юг на Север и обратно. Работната група на високо равнище „Вертикален газов коридор“ ще заседава във формат министри поне два пъти годишно, а експертният състав ще провежда минимум три заседания за същия период.

По време на първата среща днес в София трите страни приеха принципно правилата за работа на работната група и поеха ангажимент те да бъдат изпратени на ЕК за последващо съгласуване. Домакин на следващото заседание на експертната подгрупа през юни ще бъде Букурещ, а на групата на високо равнище през октомври Атина.

Ключовото събитие бе отразено и от чуждите медии. „Уолстрийт джърнъл” написа: „В сряда България направи стъпка към понижаването на зависимостта си от руските енергийни доставки. „Най-накрая получаваме нов източник на газ, тъй като в момента сме абсолютно зависими от един източник – Русия“, каза заместник-министърът на енергетиката на България Жечо Станков. България консумира около 3 млрд. куб.м. природен газ годишно и разчита на руския енергиен гигант за 95% от нуждите си.
Новата газова връзка, съгласувана между България, Румъния и Гърция, известна като Вертикален газов коридор, ще струва около 220 млн. евро и ще започне да функционира през 2018 г.”   http://www.blitz.bg

Проф. Атанас Тасев: Интеконекторът с Гърция, който досега висеше във въздуха, получи своя шанс с проекта за Трансадриатически г

 


Сходни връзки

Започваме газовата връзка с Румъния и Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди