изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:46 EEST
Шпионски скандал смути правителството на Меркел    
По света „Приятелите не се подслушват“. Това беше реакцията на германския канцлер Ангела Меркел, когато откри, че мобилният й телефон е бил подслушван от американските служби през 2013 г. Така че твърденията, че тайните служби на собствената й страна са шпионирали европейските й съседи от името на САЩ поставиха Берлин в неудобно положение.

В продължение на години, германската разузнавателна агенция BND работи с американската Агенция за национална сигурност (АНС). Германските агенти получават от Вашингтон списък с мобилни телефони и IP-адреси на лица, които да шпионира. Целта е борбата с глобалния тероризъм.
През 2008 г. обаче BND е оповестила Канцлерството в Берлин, че списъкът вече включва лица, които нямат нищо общо с тероризма. Сред тях, по съобщения в германските медии, са европейски компании, като Airbus.
Сега става ясно от изтеклите документи, че изглежда Германия е шпионирала и френския президентски дворец, френското външно министерство и Европейската комисия по поръчка на АНС.

Под прицел

Все още няма публична реакция от Франция, но разкритията са на път да навредят на солидната връзка между двете страни.
А в същото време в Германия се засилва натискът върху правителството да разкрие колко е знаело за извършвания шпионаж.
Под прицел е вътрешният министър Томас де Мезиер, който през 2008 година е бил министър, отговарящ за Канцлерството и е бил пряко отговорен за BND. Той настоява, че не е знаел абсолютно нищо за злоупотреби в тайните служби.
В сряда германският вестник Bild излезе на първата си страница с манипулирана снимка на вътрешния министър на страната с удължен нос, като на Пинокио. „Г-н Мезиер, лъжете безнаказано“, гласи съпровождащото монтажа заглавие.
Мезиер заявява, че тъй като информацията е класифицирана, той няма правото да я обсъжда публично. Той обаче призова изтеклият доклад да бъде представен възможно най-скоро пред специална парламентарна комисия. Тя бе основана за разследването на разкритията, направени от бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън за шпионажа на АНС в Европа, обхващащ и телефона на Меркел.

Скандалът доминира в заглавията

В четвъртък един от членовете на комисията изрази недоволство. Кристиан Флисек от Социалдемократическата партия каза, че от седмици комисията се опитва да получи списъка от АНС по официални канали.
Шпионажът е чувствителна тема в Германия и последните разкрития доминират в заглавията от дни.
Не бе чак толкова отдавна, в крайна сметка, когато гражданите на бившата Източна Германия бяха рутинно шпионирани от собственото им правителство.
Говорител на Ангела Меркел настоява, че Канцлерството не е било наясно с мащаба на шпионажа.
Това обаче не спира въпросите.
Die Tageszeitung посвети челната си страница на изображения на германските топ-политици като издирвани престъпници. Кой е истинският престъпник, пита изданието. А сред снимките на политиците е и самата Ангела Меркел.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Шпионски скандал смути правителството на Меркел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди