изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:15 EEST
ОПААА: Депутатите започват работа със скандал за 9 май    
ПарламентГЕРБ и Реформаторският блок махнали българския антифашизъм от текста на декларацията

Бурни скандали предстоят в първите два дни от работата на Народното събрание след продължителната почивка заради декларацията на парламента по случай 9 май. Причината са няколкото документа, подготвени от различните политически сили, включително и от външната комисия в Народното събрание, обединила позициите на ГЕРБ и Реформаторския блок, съобщава „Преса”.Проблемът идва от това, че АБВ, БСП и „Атака” имат свои декларации за по/eoата над фашистка Германия. В консенсусният вариант, приет от комисията обаче, вариантът на БСП е отхвърлен и е гласуван този на АБВ като по-приемлив.

И АБВ, и БСП настояват да се признае заслугата на антифашисткото движение у нас, но такъв текст липсва в окончателния вариант на декларацията. В знак на протест депутатите от столетницата напуснали закритото заседание на външната комисия.

„Ако Народното събрание ще приема някаква толкова обтекаема декларация, в която не се разбира за коя държава се отнася и не отбелязва каква е ролята на българската армия, така и на значителните среди в българското общество, които са се противопоставяли на политиката на нацистка Германия, това означава сами да обезценяваме своята история и да намалим достойнството на България”, мотивира се пред „Преса” Янаки Стоилов, който е член на външната комисия.

Парламентът ще предложи компромисен текст, който казва, че „изразява признателност към българските войни, сражавали се във Втората световна война”. Освен това „се отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия”. Осъждат се и всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие и се „призовава към въздържание от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа”.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ОПААА: Депутатите започват работа със скандал за 9 май | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди