изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:06 EEST
НАД 300 ТАЛАНТИ СЕ ИЗЯВЯВАТ В КОНЦЕРТА НА ФАМИЛИЯ ОХРИДСКИ    
КултураЮлияна Герасимова – директор на училището по изкуства СОУ „Св. Климент Охридски“, пред НДТ




- Г-жо Герасимова, тази вечер ще е кулминацията на проявите, посветени на 35-годишнината от създаването на ръководеното от Вас училище? Бихте ли разказали за предшестващите го изяви и успехи на вашите възпитаници.
- Съпътстващите инициативи във връзка с 35-годишнината от създаването на училището ни са многобройни. Но бих искала да изтъкна тези, които са с международно участие. За мен те са един те са един голям подарък на нашите деца и преподаватели. Само през последните две седмици възпитаниците ни се представиха успешно в Турция - в град Милас, и в Солун. В Турция участваха във фолклорен фестивал. Там бе ансамбъл „Сборенка“ под ръководството на Гергана Димитрова. В Солун участваха децата от Хора и „Литъл старс“ под ръководството на Маргарита Русева и Борислав Капитанов. Там се състезаваха във хоров фестивал с професионални хорови състави. Нашите деца бяха на възраст между 15-16, малките са 14-годишни. Изправиха зала от 1000 души публика на крака с перфектно подбрания репертоар. Аплодисменти получиха от своите колеги от хоровите състави. Много сме щастливи от това, което се случва. Подарък за нас беше и участието на нашите деца в Испания. Там бяха поканени да се представят певиците ни под ръководството на Мария Димитрова в Дните на България. Всичко това говори, че училището ни е търсено и децата ни имат възможност за изяви. Говоря само за международните прояви. Всъщност, ние можем да дадем много примери с изявите на учениците ни и на сцените на национални конкурси и фестивали. Перфектно се представиха на танцов фестивал в Шумен. Там имаше и конкурс за класика, децата ни завоюваха също призовите места. Сега се подготвяме за фестивала „Трикси“, предстои ни участие в Италия. Самият факт, че организаторите на един фестивал, който е за мажоретни и духови състави, предлагат нашият състав да свири на други мажоретни състави, говори за качеството на изпълнителите ни. След Италия предстои участие във фолклорен фестивал в Будапеща. Там ще се представят наши възпитаници под ръководството на Светлин Куцаров. Само международните ни изяви са достатъчни, за да кажем, че децата ни са наистина подготвени професионално и на практика доказват своите умения и качества.
- Вашите възпитаници имат успехи и в други сфери. Бихте ли разказали за тях?
- Да, нашите успехи не са само в областта на изкуството. Нашите деца завоюваха национални отличия в конференции и олимпиади по гражданско образование. Имаме ученици от четвърти клас, касирани в десятката в националната олимпиада по гражданско образование. Наши деца в състезанията по информационни технологии така са класирани, че веднага със сертификатите получават предложения за прием във висши учебни заведения. Имаме предложения за прием на дванадесетокласници освен в областта на компютърния дизайн и в областта на изобразителното изкуство на база на техните порт-фолиа, които са представили във ВУЗ-ове. Ученици, участвали в национално състезание по гражданско образование, са приети във Великотърновския университет на база високи оценки. Имаме трето и четвърто място в областната олимпиада по математика, третокласник е на първо място на състезанието по английски език на издателство „Лонгман“. Така че многобройни са наградите и участията ни, държа да подчертая, не само в областта на изкуствата. Т. е. подготовката в училището се разпростира във всички посоки. Ще дам пример и с организираната от нас областна конференция по гражданско образование. Мнението за нея на журито, което беше много компетентно, и за начален и прогимназиален, и за гимназиален етап, най-вече, беше много високо. Журито беше впечатлено от изявите, позициите на младите хора по различни въпроси, които са много актуални в момента в нашата държава. Не без значение е и книжката, която издадохме, с произведения на наши ученици, на преподаватели в областта на литературата „България – аз и времето в чувства, размисли и картини“. Тя е илюстрирана с произведения на художественото изкуство на нашите деца. В края, но не по значение, е музикалният диск, записан от нашите колеги в училищното студио. Държа да кажа, че записите са професионално направени.
- Бихте ли разказали за концерта, който ще се състои тази вечер?
- Концертът ще се състои на 15 от 18.30 часа в Летния театър – защото много трудно намираме зала за провеждане на концерти. Очакваме много гости – наши колеги, които са работили в училището, ученици, които са учили тук. За това фамилия Охридски е голяма. Вие видяхте жуженето в училището. То е такова, защото в момента при нас репетират не само нашите деца. Репетират и бившите ни възпитаници. Те са тук заедно с Маргарита Русева, заедно с Мария Димитрова, с г-н Симеонов – Акордеонният оркестър, заедно с Георги Илиеви и останалите ни преподаватели – Китарният оркестър. Димитър Енчев, който също е от фамилия Охридски, ще води концерта. Кремена Димитрова ще участва също, младите таланти на Стефка Василева, които носят детския устрем, също ще се представят на сцената. Там ще видим и талантите, които Милена Пеева е подготвила и които са вече известни навсякъде в България. Ще се насладим на палитрата от цветове на фолклора – ще свирят, ще пеят и ще танцуват. Пак искам да подчертая – не само настоящите ни възпитаници, но и тези, които са минали от тук и са от фамилия Охридски. На сцената ще видим бившите ни възпитаници и в хора, и в оркестъра, и танцуващи.
- Колко души ще участват в концерта?
- Над 300. Настина ще бъде нещо запомнящо се, което е нормално за нашето училище. Мотото на концерта е „Утре започва от вчера“ – нещо, което ние винаги искаме да подчертаваме за нашето училище. За това и сме 35 години фамилия Охридски. Защото, за да има утре, имаше вчера, има днес. И вчера и днес са в това, което ни предстои утре.
- Г-жо Герасимова, двама преподаватели от СОУ „Св. Климент Охридски“, всъщност помощник-директорите, ще бъдат наградени от кмета по повод 24 май. Вие пък сте номинирана за наградата „Неофит Рилски“. Бихте ли разказали за това?
- Щастлива съм да кажа, че колективът, който ръководя, е колектив, който уважава труда и на ръководния екип. Смея да твърдя, че процесът е двустранен – ние уважаваме труда на учителите – без него не може да се постигне това, което постига като цяло училището. Тази година сме щастливи, че на Педагогически съвет, когато трябваше да се направят предложенията за наградата „Неофит Рилски“, за наградата на кмета и тази за млад и перспективен учител, нашите колеги номинираха директора на училището и двамата помощник-директори Мария Димитрова и Маргарита Манева. И двете ще получат награди от кмета. Дълбок поклон към това, което вършат нашите колеги и благодарност, че те оценяват нашия труд. Екипът, който работи, наистина работи по изискванията на Европа и световния мениджмънт – заедно и устремени в това, което нарекохме утре.
- Г-жо Герасимова, а Вие как приемате номинацията за наградата „Неофит Рилски“?
- За мен тази номинация от името на моите колеги е всъщност наградата. За това, че колегите ме считат за една от тях. За това, че те и тази година, и през миналата година казаха толкова красиви думи, не само красиви, но и съдържателни, за всичко, което вършим – за мен вече е голямата награда. Считам, че аз вече съм я получила чрез любовта и уважението на моите колеги.
- В заключение – какво е посланието Ви към учителите, към децата – по повод празника на училището и предстоящия 24 май?
- За това, което е днес училище „Св. Климент Охридски“, поднасям моята и нашата дълбока признателност и благодарност на първите, които вградиха младостта и силата в основите му. На бившите колеги, на тези, които днес градят авторитета му и пазят честта на името. На тези, които ни се довериха и ни повериха бъдещето си. На всички, които са вярвали в нас и са ни подкрепяли, за да осъществим училище „Св. Климент Охридски“ – в миналото, в настоящето и в бъдещето. Честит да е празникът ни!
Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

НАД 300 ТАЛАНТИ СЕ ИЗЯВЯВАТ В КОНЦЕРТА НА ФАМИЛИЯ ОХРИДСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди