изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:46 EEST
РИА Новости: Анджей Дуда побеждава на втори тур на изборите за президент на Полша    
По света Варшава. Анджей Дуда побеждава на втори тур на изборите за президент на Полша, сочат данните от екзит-пол, предаде РИА Новости. По данни на екзит-пол на изследователския център IPSOS, за Анджей Дуда са гласували 53.0% от избирателите, а за Бронислав Коморовски- 47.0%. Действащият президент Бронислав Коморовски призна поражението си на изборите и поздрави Анджей Дуда с победата.

„Приятели мои, не се получи. Така решиха избирателите. Демокрацията не е само признаване на резултатите но и тяхното уважаване. Поздравявам Анджей Дуда, поздравявам го с този резултат и му желая успешно президентство! Пожелавам му успешно президентство, защото желая доброто на Полша“, заяви Коморовски.

Анджей Дуда, наследникът на братята Качински


Съперникът на полския президент Бронислав Коморовски на втория тур от президентските избори Анджей Дуда е 43-годишен юрист и консерватор, предан на лидера на популистката партия “Право и справедливост” (ПиС) Ярослав Качински.

Той дори се представя за духовен наследник на неговия брат близнак и бивш президент Лех Качински, който загина през 2010 г. в самолетната катастрофа в Смоленск.

Докато Ярослав Качински бе министър-председател от 2006 до 2007 г., двамата братя водеха консервативна политика, враждебна и към Германия, и към Русия, и към Европейския съюз. Коалиционното дясно правителство обаче падна от власт заради вътрешни конфликти.

Въпреки че се кълне във вярност към братята Качински, по време на предизборната си кампания Дуда държеше да подчертае своята независимост. “Ако бъда избран, ще прекратя временно членството си в ПиС. Президентът на републиката не може да представлява партия. Той трябва да служи на цялото общество”, каза той.

Дуда увери, че няма намерение да включва в екипа си близки сътрудници на Ярослав Качински, ако бъде избран за президент.

Това не му попречи да се изкаже хвалебствено за ментора си: “Той е виден политик, чието име често бе опетнявано, но който всеки път успяваше да се изправи на крака. Малцина политици в Полша са били силни и решителни като него”, каза Дуда в интервю.

Винаги леко усмихнат, той е “идеалния зет”, а стройната му фигура е в контраст с по-едрата фигура на съперника му Бронислав Коморовски. Дуда осъжда остро европейската Конвенция за борба с домашното насилие, както и оплождането ин витро, отхвърляно от влиятелната Полска католическа църква, към която той принадлежи и чиито позиции защитава.

Подобно на братята Качински, той е против приемането на единната европейска валута, “докато жизненото равнище на поляците не достигне това на германците или холандците”.

Обещава на избирателите си да направи всичко по силите си да върне пенсионирането на 65 години. Пенсионната възраст в Полша бе увеличена на 67 години с подкрепата на президента Коморовски, който е на власт от близо осем години и е близък до либералната партия “Гражданска платформа”.

Във външната политика Дуда е за укрепване на връзките с НАТО. “Най-доброто решение за Полша би било разполагане на американски войски на нейна територия. Това е единственият начин да се гарантира нейната сигурност”, каза той.

Роден е в Краков в семейство на преподаватели в Минно-металургичния институт, той завършва право през 1996 г. в Ягелонския университет.

Когато популистката консервативна партия ПиС на братята Качински пое властта през 2005 г., той стана заместник-министър на правосъдието - пост, който напуска, за да стане през 2008 г.

съветник на президента Лех Качински. Дуда бе избран за депутат през 2011 г., а миналата година получи мандат в Европейския парламент.

Анджей Дуда не бе много известен на широката общественост, когато безспорният лидер на ПиС Ярослав Качински го номинира за кандидат на партията за президентските избори.

През цялата си кампания Дуда обещаваше на поляците големи социални придобивки: данъчни облекчения, особено за многодетните семейства, насърчаване на заетостта, намаляване на пенсионната възраст. Програмата му бе подкрепена от най-големите синдикати. На първия тур на изборите Дуда поднесе изненада, като излезе начело с 34,76 процента от гласовете срещу 33,77 за Коморовски.

Дуда е женен за начална учителка на име Агата, има и дъщеря. Известен е като добър скиор. Негов тъст е полският писател, поет и литературен критик Юлиан Корнхаузер.

БТА

http://e-vestnik.bg

 


Сходни връзки

РИА Новости: Анджей Дуда побеждава на втори тур на изборите за президент на Полша | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди