изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:34 EEST
Жителите на Гърмен към Бъчварова: Ела след седмица пак    
Новини "Ела след седмица пак" – с тези думи и освирквания жителите на община Гърмен изпратиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, който заедно с главния секретар на МВР и местната власт търсиха решение на проблема с ромите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Румяна Бъчварова се задържа в общината близо два часа. Тя пристигна с час по-късно, след като на масата за разговори вече бяха седнали главният секретар на МВР Георги Костов, областният управител Бисер Михайлов, общинският кмет Минка Капитанова, директорът на ОД МВР – Благоевград Христо Разсолков, главният архитект на Гърмен и граждани.

Преди да влезе в сградата, Бъчварова чу мощно освиркване и възгласи "Мафия!", а един от протестиращите я посрещна с думите: "Г-жо Бъчварова, харесваме Ви, обичаме Ви, но Ви молим да ни помогнете за проблема с ромите, защото той е основният в Гърмен. Чуваме по медиите, че Интерпол издирва този и онзи, а те са в кв. "Кремиковци". Никой не ги търси".

Пред сградата на общината се бяха събрали около 200 души, които непрекъснато се увеличаваха. Хората развяваха четири национални трибагреника, като три от тях бяха обърнати обратно – което означава знак за война. При пристигането си Бъчварова помоли хората да определят трима от тях, които да влязат на разговорите. Човек от залата излезе и каза да влиза контактната група от трима протестиращи, само при положение, че обърнат знамената, което хората сториха.

След излизане от общинската администрация Румяна Бъчварова веднага се насочи към площада, където се бяха събрали вече около 500 души. Вътрешният министър бе обградена от плътен кордон журналисти и полицаи, които я следваха докато прекоси улицата и стигна до площада. Хората в Гърмен я помолиха да се качи на подиума пред микрофона, за да може да я виждат и да я чуват. Тя обаче отказа, взе микрофона, но не успя да осъществи визуален контакт заради многото камери около нея.

"Справедливостта трябва да е за всички, тъй като и ромите са български граждани. Фактът че представители на институциите са тук говори за сериозността на проблема и желанието ни да го разрешим. Ние ще приложим всички мерки, допустими от закона. Не може напрежението да продължи да съществува по този начин", каза Бъчварова. Тъй като непрекъснато бе апострофирана от жителите на Гърмен част от речта й остана неразбрана.

Хората непрекъснато викваха: "Катуница 2", "МВР със смях в Гърмен", последваха освирквания и скандирания "Мафия".

"По отношение на незаконните постройки, които са 124, ще действаме според закона – те не могат да се разрушат, ако общината не е намерила жилища за временно настаняване. Ще се направят проверки за адресните регистрации не само в ромската махала, но и на всички жители в общината", продължи Бъчварова, но тук на практика прекъсна контактът между нея и протестиращите. Всеки искаше да й каже колко е тежко положението и как МВР не може да се справи със ситуацията. Гражданин се оплака, че е бил бит, а министър Бъчварова го посъветва да пусне жалба.

След 10-минутен разговор с протестиращите Румяна Бъчварова си тръгна към автомобила, изпратена с викове "Ела след седмица пак". Между вървящата напред Бъчварова и движещите се след нея протестиращи бе направен кордон от полицаите, сред които и групата за борба с безредиците.

Напрежението в Гърмен ескалира в навечерието на 24 май, когато над 200 роми нападнаха българите в гърменския квартал "Заграбе".

Според председателят на неправителствената организация "Гражданска съвест" Андон Балтаджиев още преди години е констатирано, че 129 сгради от ромския квартал "Кремиковци" на село Марчево са за събаряне. След като е изтекъл срокът, в който живеещите в тях е трябвало да го направят доброволно, не са взети никакви мерки. Балтаджиев подчерта, че това не е война срещу обикновените роми, а срещу тези, които обитават незаконно квартала. Сред тях има и издирвани за престъпления.

По-рано днес от ДНСК съобщиха, че през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местност "Падарката", землище на село Марчево, община Гърмен. По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено. Заповедите са били издадени след изготвени 134 броя констативни актове от служители на Регионален отдел "Национален строителен контрол" – Благоевград. Всички издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на село Марчево, община Гърмен са влезли в сила. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в с. Мосомище, община Гоце Делчев. Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи. От писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране - ДНСК е видно, че временно е спряно изпълнението по принудителното премахване на незаконните строежи на основание чл.277 от АПК до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.  bgnes.com
 


Сходни връзки

Жителите на Гърмен към Бъчварова: Ела след седмица пак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди