изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:39 EEST
МЛАДЕЖКА КОНФЕРЕНЦИЯ В БРЮКСЕЛ - НАЙ-ДОБРИЯТ ПРОЕКТ ЗА 2014-А НА ИМКА    
Европейски съюзМладежкото сдружение ИМКА в Добрич отличи най-добрия проект за 2014 г. Това беше младежката конференция на високо равнище в Брюксел в края на ноември 2014 г. В нея взеха участие 60 младежи от 6 държави на Европейския съюз, а българската делегация беше най-голямата. Единадесет националности бяха представени. Темата на конференцията беше решаване на конфликти чрез средствата на дипломацията и изграждане на лидерски умения. Младежите бяха на възраст от 16 до 26 г. от България, Белгия, Германия, Полша, Испания и Швеция.



Селекцията от българска страна беше направена от „ИМКА Добрич“. В рамките на една седмица те обмениха опит, дискутираха съвременни конфликти, работиха в международни екипи, учиха се от миналото, разглеждаха казуси от международното право и усвояваха политика в сърцето на Европа.
Идеята за проекта бе инспирирана от 100-годишнината от първата световна война. Още втория ден младежите  посетиха музея във Фландерс, както и британски и френски военни гробища, бойните полета и града Ипр, който е бил изцяло унищожен през първата световна война. „Целта беше да се погледне назад в историята, да се поучим от нея, за да се избегнат кървавите конфликти в днешно време“, обясни председателят на УС на ИМКА-Добрич, Кита Бончева. В рамките на младежката конференция участниците разгледаха конфликти от днешната история на Европа и света – в Украйна, Ислямска държава в Сирия. Разгледаха и примери за мирни договори. Кулминация на конференцията в Брюксел беше посещението на Парламентариума, квартала на европейските институции и Европейския парламент. Младежите посетиха заседателната зала на Европарламента и се срещнаха с представители на лобистки групи, с екипи на евродепутати и делегати от Европейската комисия.
В рамките на една седмица младежите работиха в международни екипи, за да постигнат основни принципи за мирен договор. Те откроиха основни проблеми като слабото представителство на младите във вземането на решения на високо равнище, слаба защита на личните данни в интернет, липса на обща политика за бежанците и мигрантите. Те разиграха кратки театрални сценарии, които бяха професионално записани. Резултатите от младежката конференция бяха представени и пред работни групи на Европейската комисия по време на работна среща във Варшава в началото на декември 2014 година и в Люксембург през март 2015. Все повече се налага мнението, че трябва да се работи усилено в посока превенция на насилието, военните конфликти и радикализацията.
„И през тази година ИМКА Добрич разработва устойчиви политики и програми за превенция на насилието в училище. Такива са „Различното е нормално“, „Арт подходи за справяне с агресията и поведенческите проблеми в училище“, „Превенция на насилието в училище чрез музикална терапия по метода на Карл Орф“, „Приказки за добри деца“ и др. Вярваме, че с повече работа в сферата на гражданското образование, с повече подкрепа и от общината, децата и младежите ще стават по-отговорни и по-толерантни един към друг“, споделя още Кита Бончева. НДТ
 
Кита БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

МЛАДЕЖКА КОНФЕРЕНЦИЯ В БРЮКСЕЛ - НАЙ-ДОБРИЯТ ПРОЕКТ ЗА 2014-А НА ИМКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди