изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-03 @ 16:24 EEST
ПРОЦЕСЪТ НА ОСТАРЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВА    
НовиниПървото заседание на Областния съвет по здравеопазване под председателството на областния управител д-р Маргарита Новоселска се проведе вчера.

Със заповед на д-р Новоселска и в съответствие със законовите разпоредби бе определен поименният състав на ОСЗ и ръководство. Председател е областният управител, заместник - зам.-областният управител, секретар- д-р Светла Ангелова - директор на Регионалната здравна инспекция. При откриването на заседанието, д-р Новоселска обоснова учредяването на този нов помощен орган в дейността на областния управител със значимостта и важността на тази социална сфера и необходимостта да се предприемат реални стъпки за здравето на хората. Приет бе Правилник за дейността на ОСЗ.
     Акцент в хода на заседанието бе поставен върху анализа на здравно-демографското състояние на област Добрич, който представи д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че процесът на демографското остаряване на населението в областта, макар и с бавни темпове, продължава. Относителният дял на лицата над 60-годишна възраст е 28 %, докато делът на младото население до 17 години през 2014 г. е 16,4 %. Застаряването поражда редица здравни, социални и икономически проблеми. От 2010 г. насам населението в областта е намаляло с 14 616 души. През 2014 г. в областта са родени 1562 деца, които в сравнение с предходната година, са по-малко с 52. Раждаемостта е 8,5 на 1 000 през миналата година, докато за страната е 9,4. От 1990 г. до сега естественият прираст за област Добрич е с отрицателен знак - 7,4 на 1000 при 7,5 за страната. Неблагоприятна и устойчива тенденция се забелязва при смъртността, която е по-висока от тази за страната: 15,9 на 1 000 спрямо 15,1. Анализът на структурата на общата смъртност показва най-висок относителен дял на заболяванията на органите на кръвообращението, следвани от злокачествените заболявания, сочи анализът на РЗИ.
     В хода на разискванията по тази тема, отчитайки сериозните рискови фактори, областният управител д-р Новоселска предложи да се обединят усилията и да се инвестира в профилактика. Тя анонсира идеята областта да предприеме конкретни действия и да кандидатства с проект по Програмата за Трансгранично сътрудничество за закупуване на специализирана техника за скрининг, а общините да участват адекватно при закупуването на консумативите и поддръжката. Идеята бе приета от съвета по принцип, отчитайки, че това е инвестиция в здравето на населението и е дългосрочна политика, а не кампания. Определена бе работна група, която ще разработи правила и критерии и ще ги представи на следващо заседание.
     Областният съвет по здравеопазване излезе с решение да подкрепи писмото на директора на МБАЛ в Добрич Трифон Йорданов за необходимостта да бъде закупена в спешен порядък хемодиализна апаратура. ОСЗ прие становище за разкриване на филиал на Медицински университет-Варна, в Добрич. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОЦЕСЪТ НА ОСТАРЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди