изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:07 EEST
Борисов откри националната галерия "Квадрат 500"    
КултураМузеят е място за духовно извисяване и пречистване. Територия, на която взаимноотричащи се и воюващи епохи, автори и стилове живеят в пълно съгласие и мир. А това може да постигне само духовната култура. Това заяви акад. Светлин Русев при откриването на най-новия и мащабен българки музей "Квадрат 500", предаде репортер на БГНЕС.

С новата магистрала правителствата си измерваха километрите на успехите, но има една друга магистрала, наречена магистрала на духа. Тя минава през времето, над политическите пристрастия, движи се със скоростта на светлите надежди. Иска ми се да вярвам, че днес заедно пътуваме по нея, каза още авторът на споменатите по-горе думи, акад. Светлин Русев.

На откриването на "Българският Лувър"дойде лично министър-председателят Бойко Борисов и по-голямата част от неговите министри. Премиерът каза, че следващата седмица, след заседание на Министерския съвет, ще доведе целия кабинет в галерията, последва и официалното откриване.

"Говорихме си, че мазетата са пълни с картини, които се рушат. И аз казах, че ще направя музей. Музеят го има днеска. Не му се радвайте много! Може някоя плочка да падне до утре, лампа да изгори. Дано водата да е бистра до утре, защото ще се пише само затова", заяви Борисов в типичния си стил и продължи: "Прочетох в един сайт: Откриват нов музей със стари картини. И сега съм казал на Вежди: Това новото крило, само с мои картини, на нови, млади автори. Уважаемата госпожа /директорът на "Квадрат 500" Слава Иванова - бел. ред./ е уникален експерт и аз ще я помоля да ви поговори какви уникални експозиции и неща има вътре. Някои ги няма никъде по света. Много преди да дойде Демокрацията, умни хора са давали пари и са откупували подобни неща. Уникално осветление, вижда се прекрасно", каза той.

Последва и изказване на регионалния министър Лиляна Павлова, която не пропусна да подчертае, че галерията е ремонтирана с европейски средства. Думата взе и министърът на културата Вежди Рашидов. "Мога само да благодаря за усилията и огромния труд, за да имаме днес този музей. Онова, което е важно да чуете е, че години наред такъв музей нямаше. Шедьоври седяха в хранилищата, старееха и не там е мястото на българското изкуство", обясни той и припомни, че музеят не е място, където окачваме картини, а място, където съхраняваме паметта на една нация. И това носи идентичността на всяка държава. bgnes.com
 


Сходни връзки

Борисов откри националната галерия "Квадрат 500" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди