изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:21 EEST
40 ГОДИНИ ЦДГ "РАДОСТ" - ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ    
ИнтервютаДиректорът на ЦДГ №20 "Радост" Валентина Господинова пред НДТ 

- Г-жо Господинова, тази вечер ще се състои концерт на възпитаниците на ръководената от Вас детска градина, който е и кулминацията на тържествата, посветени на 40-годишнината от създаването й. Вихте ли разказали кога е създадена ЦДГ №20 и с какви други прояви отбелязахте тази годишнина?
- Детската градина е открита на 6 ноември 1974 година по повод тогавашния празник 7 ноември заради огромния брой деца в квартал "Балик". Той тогава не е съществувал като квартал "Балик", местонахождението на сегашната детска градина е било края на града. Годишнината започнахме да празнуваме още през есента на м. г. Тогава проведохме тържествен Педагогически съвет, на който направихме презентация на историята на детската градина и на случващите се в годините значими за нея събития. В последствие проведохме благотворителна вечер, която беше посветена на годишнината. Събраните парички вложихме в изработването на костюми за настоящия концерт. След което по желание на родителите направихме туристически празник в Центъра за защита на природата и животните. Той се проведе през пролетта. Участваха всички групи, всички родители, избрахме един прекрасен слънчев ден. Малчуганите се забавляваха заедно с родителите си, тъй като една от най-важните цели на възпитанието на децата е тясната връзка на детската градина със семействата. Търсим всевъзможни начини да бъдем по-близко до семейството - и в детската градина, и извън нея. Във вторник направихме един празник, който беше специално за децата. Поканихме външни аниматори, които ги забавляваха, украсихме детската градина, Сдружението на родителите им подари  прекрасна торта. Децата пяха, танцуваха, забавляваха се. Това беше техният ден.

- Разкажете, ако обичате, за концерта тази вечер.
- Концертът ще се състои от 17 часа в зала "Добрич". Решихме да го озаглавим "40 години ЦДГ - приказка без край". Подчинихме съдържанието на концерта на приказното начало. Приказката е едно от нещата, които децата най-много обичат, тя е достъпна, лесна за възприемане - и като усещане, и като нещо, което предава най-добрите послания на децата с възпитателния ефект. За това избрахме шест приказки, които ще бъдат изтанцувани от всяка една от групите, за да предаде посланието за доброто, което се случва в света около нас. Това са приказките "Червената шапчица", "И косът помага", "Дивите лебеди", "Спящата красавица", "Цветята на малката Ида" и "Маша и мечокът". Сюжетът на целия спектакъл е, че приказките учат децата на добро, че доброто се случва в света. Нашите всички приказки са такива - в тях доброто винаги побеждава. Това е посланието.

- Г-жо Господинова, колко деца се обучават в момента в ЦДГ №20 "Радост"? Кое я прави привлекателна за родителите?

- Детската градина е една от най-посещаваните в Добрич. Всеизвестно е, винаги е била с най-голяма натовареност. В момента се посещава от 172 деца в шест групи. Очакваме през следващата година да са повече, защото имаме страшно много желаещи да постъпят. Аз съм много щастлива, че имаме родители, които живеят в центъра на Добрич, но години наред си водят децата при нас. Мисля, че основното, което прави детската градина привлекателна, е екипът. И съдържателната възпитателна работа, с която насищаме всяка учебна година. Това са двете важни неща - кои са хората, които правят образованието и как го правят.

- ЦДГ №20 работи по много проекти. Бихте ли разказали за тях?
- За последните шест-седем години в детската градина са реализирани 11 проекта, финансирани от различни институции, три от които от Европейската комисия, програма "Учене през целия живот", секторна програма "Коменски". Работим по програми, които се финансират от Министерството на образованието и науката. Всички проекти са с културна насоченост. И това е една от отличителните черти на детската градина. И трите финансирани европейски проекта са такива. Важно за детската градина, това, което я отличава от всички останали, с което ние много се гордеем, е, че във времето работехме изключително много за културното поведение на децата. Което по-късно прерасна в Програма за култура и нравственост на децата. Т. е. към културното поведение добавихме и нравственото възпитание на подрастващите. От там нататък създадохме книга за родителите, която нарекохме Правила за култура и нравственост на децата. Години наред работим по тази програма, тя си е наша, допълнителна, извън задължителните учебно-възпитателни програми на МОН. Считаме, че е изключително ефективно да се работи в днешните времена за култура и нравственост на децата.

- Г-жо Господинова, какво е Вашето послание, пожелание - към колегите Ви, към родителите, към децата?
- Първото и най-важно нещо е да отгледаме здрави деца. Второ, да ги научим да обичат рода и родината си. И трето, да ги възпитаме като граждани на нашата държава. Това са основните послания, които искаме да внушим в децата. А на родителите - дай Боже, здрави и щастливи деца.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

40 ГОДИНИ ЦДГ "РАДОСТ" - ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди