изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:06 EEST
ИМКА ПРОУЧВА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ В ДОБРИЧ    
НовиниПрез изминалия месец ИМКА-Добрич, проведе проучване на гражданското участие в Добрич и региона. Организацията се допита до активни граждани, представители на институции, организации, журналисти, представители на местния бизнес. Междинните резултати не са много обнадеждаващи за Добрич. Голяма част от анкетираните не са участвали активно в местни инициативи, въпреки че знаят за форми на гражданско участие в България през последните две години.

Част от инициативите, които гражданите на Добрич  споменават най-често, са антиправителствени протести, „Не на шистовия газ в Добруджа“, „Да изчистим България за един ден“ и още няколко други. Някои местни, макар и малки успехи, са изграждане на велосипедна алея, обновяване на места в градската градина, сигнали за опасни сгради или за нарушители в пътното движение, малки доброволчески инициативи. Много по-тревожни са резултатите по въпросите за участие в консултативен процес по подготовката на закони, политики, стратегии. Голяма част от добричлии казват, че не са участвали. Много малка част от анкетираните посочват, че са участвали в обществено-консултативни съвети. Гражданите на Добрич не са чували за проведени местни референдуми и/ или общо събрание на населението в града/ общината.
Анкетираните смятат, че най-ефективно е гражданското участие в сферата на екологията. Като най-работеща форма за гражданско участие те смятат инициативите в интернет и социалните мрежи. Посочват ги като много по-ефективни от местни или национални референдуми, общо събрание на населението, подписки и други форми на гражданско участие като форуми и граждански панели и др. Добричлии са единодушни, че ефективността на гражданското участие на местно ниво е ниско. Въпреки това, очакванията за резултати в следствие на проявено гражданско участие на гражданите са големи. Анкетираните се надяват на промяна в нормативната рамка или в политиките; на промяна в отношението на институциите; на промяна в гражданската активност, а именно - повишена активност, капацитет на организациите и ефективност на инициативите. Колебливи са отговорите до колко са постигнати целите на инициативите, които са подети от гражданите в последните две години. Налага се мнението, че инициативата трябва да идва повече от неправителствените организации и активните граждани, за да има подобрение в статуквото и промяна в отношението на институциите.
ИМКА-Добрич, работи устойчиво в сферата на гражданското образование на деца и младежи. Проучването е част от общонационално изследване на гражданското участие в България. ИМКА беше организацията, която проведе анкетирането за Добрич. В близките месеци очакваме общонационалните резултати. НДТ


 


Сходни връзки

ИМКА ПРОУЧВА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди