изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:31 EEST
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
ЗемеделиеВъпреки масовите уволнения, служителите на института продължават да работят, противопоставяйки се на опитите да бъде “съборен” един научно-изследователски и семепроизводен център от национално значение

Добруджански земеделски институт - най-големият научно-изследователски център в системата на Селскостопанска академия – по традиция широко отваря врати на 16 юни. Благодарение на дългогодишния труд на няколко поколения учени, приели националната стратегия за развитието на българското земеделие от 1951 г. и като своя лична кауза, тук продължава да се развива широка изследователска и внедрителска дейност в областта на селекцията и агротехниката на зърнено-житните култури, в резултат на която са създадени над 120 български сорта, съставляващи огромен дял от сортовата структура на родното земеделие. Днес научната и производствена дейност се осъществява върху площ от около 22000 дка земеделска земя.
Въпреки опитите на редица частни компании да завладеят българския пазар, заливайки го с чуждестранни сортове пшеница, Добруджански земеделски институт с всяка изминала година печели все повече нови клиенти благодарение на гарантирания произход и доказаното качество на предлаганите семена от създадените тук сортове пшеница. Заявки от фермери за закупуване на базови семена постъпват в института още през зимния период - далеч преди прибиране на реколтата, което говори за огромното доверие, гласувано от страна на производителите по отношение на продуктите на Добруджански земеделски институт. Този факт сочи също така, че българският фермер умее правилно да оценява неоспоримите качества на родните сортове и ясно осъзнава опасностите, които създава навлизането на българския пазар на външни продукти със съмнителен произход. Този процес следва да бъде предотвратен, тъй като той неминуемо ще създаде предпоставки за нахлуване на опасни болести и вредители по растенията, което крие огромни рискове за българското земеделие.
През настоящата година в началните семепроизводни звена на ДЗИ са засяти общо 65 сорта зърнено-житни култури – 50 сорта пшеница, 9 сорта тритикале, 3 сорта ечемик и 3 сорта твърда пшеница. За есенната сеитбена кампания на земеделските производители от района и страната ще бъдат предложени базови семена от 13 сорта пшеница – Енола, Аглика, Галатея, Драгана, Карат, Карина, Кристал, Кристи, Лазарка, Мерилин, Милена, Калина и Киара; 5 сорта тритикале – Акорд, Атила, Колорит, Респект и Бумеранг, и един сорт пивоварен ечемик – Каскадьор 3.
Въпреки все по-задълбочаващите се финансови проблеми, Добруджански земеделски институт успява с цената на много усилия да следва неотклонно своята стратегия по създаването на нови, още по-качествени и високодобивни сортове зърнено-житни култури. През последните години са регистрирани 4 нови сорта – 2 сорта обикновена пшеница (Калина и Киара), един сорт твърда пшеница (Мирела) и един сорт тритикале (Бумеранг), от които на земеделците ще бъдат предложени семена за посев.
Към най-новата селекция на Добруджански земеделски институт спадат регистрираните през 2012-2013 г. сортове обикновена пшеница Пчелина, Рада, Косара, Ками, Катаржина и Тина, твърда пшеница Мелина и Мирабел, зимен двуреден ечемик Ахат и Яспис, тритикале Ловчанец и Добруджанец.
На 16 юни свободният достъп до опитните полета и семепроизводните участъци със сортове зърнено-житни култури на Добруджански земеделски институт за пореден път ще обедини учени, земеделски производители и бизнес-партньори за постигане на тяхната обща цел – сигурност в земеделието. На всички участници в събитието ще бъде предоставена възможност да разгледат на място развитието на семепроизводните посеви на 13 сорта обикновена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик, създадени в Добруджански земеделски институт. Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. След традиционната обиколка на посевите са предвидени дискусия по проблемите на зърнопроизводството в района и страната и делови контакти.
На събитието са поканени да присъстват:  Десислава Танева - министър на земеделието и храните, доц. Георги Костов – заместник-министър на земеделието и храните, проф. Светла Бъчварова – зам. председател на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание, проф. Тотка Трифонова – председател на Селскостопанска академия, д-р Маргарита Новоселска – областен управител на обл. Добрич, Тодорка Макарова-Кирчева – директор на Областна дирекция “Земеделие” – обл. Добрич, Ивайло Йорданов – Директор на ОД на ДФ “Земеделие” – гр. Добрич, Детелина Николова – кмет на гр. Добрич, Димитър Михайлов – кмет на гр. Генерал Тошево, депутати в 43-тото НС от регион Добрич, представители на Общинската служба по земеделие в гр. Генерал Тошево, и други официални лица.
Предстоящият Ден на отворените врати ще покаже на широката общественост, че въпреки извършващите се в момента масови уволнения служителите на института продължават да работят за неговия авторитет, противопоставяйки се на опитите да бъде “съборен” един научно-изследователски и семепроизводен център от национално значение. Едноседмичните протести и алармирането на медиите за решението на ССА и МЗХ да извършат механични съкращения в системата на принципа “всички под един знаменател” не успяха да пречупят чиновническия инат на висшестоящите институции. На ликвидаторите на българската аграрна наука ще приведем един исторически пример за безрезервна отговорност към българската нация:
През 1869 г. българският възрожденец и родолюбец Илия Блъсков в писмо до Юрий Венелин (украински изследовател на българския език, фолклор и етнография) пише: “Българин върху хляб и книга не стъпва!”. Какъв парадокс! - Преди близо 150 години българинът е смятал хляба и книгата за най-свещено благо! И макар, че за век и половина – от времето на Блъсков до днес – се предполага, че човешкият разум, както и този на нашите държавници, би следвало да е еволюирал, днес сме свидетели как българи се опитват да потъпчат и хляба, и книгата, да погазят и науката, и житото заради незнайно чии корпоративни интереси! В контекста на казаното от Илия Блъсков това е родоотстъпничество! Казано на съвременен български език – това е продажност и позор! Но... както казва Свети Стефан Първомъченик (първият великомъченик за християнската вяра): “Прости им, Господи, те не знаят що вършат!”
Добруджански земеделски институт кани всички свои настоящи и бивши служители, бизнес-партньори, земеделски производители и желаещите представители на медиите да присъстват на събитието. НДТ


 


Сходни връзки

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди