изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:12 EEST
Кметът на Кюстендил задраска циганите    
Политика Циганите в Кюстендил няма да имат право да гласуват на предстоящия местен референдум за кмет. Допитването е насрочено за 5 юли и гражданите трябва да отговорят на въпроса дали сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) да се кандидатира за трети мандат.

"Многократно в кюстендилския ромския кв. „Изток“ са констатирани корупционни изборни практики и нарушения на честността на вота, които твърдо смятаме за неприемливи и вредни за цялото общество." Това е официалният мотив, с който местната дясна коалиция изхвърля малцинството от допитването.

Макар то да се нарича референдум, на практика е избор за кмет преди вота през октомври. Организира се от дясната коалиция, в която влизат 14 партии. Де юре е социологическо проучване и не е нужно разрешение от държавата за провеждането му. Затова и организаторите могат да го проведат както си искат.

Наскоро кметът Паунов съобщи, че мероприятието ще струва не повече от 800 лева и за него няма да се похарчи и стотинка обществени пари.

Жителите на Кюстендил, които не са цигани, са около 60 000. Ще се гласува в 90-95 секции - в училищата в града и в по една секция в селата, каза общинският лидер на СДС Анелия Мандалска. Няма никакъв проблем с "бюлетините".

"Ще купим 6 топчета хартия и на принтер ще извадим необходимия брой бюлетини, които ще се попълват саморъчно от всеки участник в допитването. Не ни трябва никаква печатница. Разчитаме на активното участие на гражданите", каза Мандалска. Изборният ден ще започне в 6,30 ч и ще приключи в 20,30 ч. Секционните избирателни комисии ще са от двама доброволци.

След новината, че циганите ще бъдат зачеркнати от гласуването за кмет, не последва никаква реакция от тяхна страна. Ромски лидери казаха пред „Труд“, че повече ги интересува кога техният именит съкварталец Сашо Кръстев-Яо ще отвори обществената баня в квартала, която взе на концесия.

Ромското изключване идва на фона на все още неутихналата голяма болка на местните – депутатът от ДПС Александър Методиев–Бат Сали, влезе в парламента от избирателния район на Дупница и Кюстендил. 800-те цигански гласа, които той получи миналата година от региона, се оказаха достатъчни да стане депутат.

Обидени, кюстендилци и дупничани правиха митинги и искаха промени в законите. "Уви! Пращахме писма и искания до всички инстанции. От никъде не дойде отговор. А дали Бат Сали вече е забравен за Кюстендил, ще се види", изказа се загадъчно шефът на общинският съвет Иван Андонов.

Самият депутат Методиев не дразни излишно кюстендилци, идва рядко, но само в махалата.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кметът на Кюстендил задраска циганите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди