изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:49 EEST
Партията на справедливостта и развитието спечели изборите, но изгуби мнозинството си в парламента на Турция (ОБЗОР)    
По света Анкара. Парламентарните избори в Турция в неделя приключиха с победа на управляващата Партия на справедливостта и развитието, но тя не получи абсолютно мнозинство в парламента и ще е принудена да създаде коалиция за формирането на правителство. Ако създаването на коалиция се окаже невъзможно е възможно парламентът да бъде разпуснат и да се насрочат нови избори. Всичко това поставя началото на нова епоха в историята на Турция, където Партия на справедливостта и развитието вече няма да има пълната власт, с която свикна през последните 13 години.

Окончателните резултати от състоялите се в неделя в Турция парламентарни избори ще бъдат обявени след 11-12 дни, каза пред журналисти в Анкара председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен.
„По неофициални данни, 10%-овата бариера за влизане в Меджлиса прескачат четири политически формации. Това са Партията на справедливостта и развитието (ПСР), Народнорепубликанската партия (НРП), Партията на националистическото движение (ПНД) и Демократическата партия на народите (ДПН). Като се вземе под внимание законно признатия срок за оспорване, окончателните резултати за изборите ще бъдат оповестени след 11-12 дни.”, каза той.
След предварителното обработване на 100% от вота, управляващата Партия на справедливостта и развитието получава 40,80% от гласовете и 256 места в парламента. Лявоцентристката Републиканска народна партия получава 25,20% гласа и 133 депутата, националистическата Партията на националното действие 16,50% и 83 места, а прокюрдската Народно демократична партия 12,90% и 78 места в законодателния орган.
Генералният председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция Кемал Кълъчдароглу направи първите си изявления след оспорваните редовни парламентарни избори. „Завърши един период от развитието на страната, демокрацията победи. По демократичен път приключихме един период на насилие. Демокрацията победи. Турция победи. Да живее демокрацията.”, каза той.
Заместник-председателят на Партията на националното действие Октай Вурал каза, че евентуално решение за коалиране с Партията на справедливостта и развитието ще бъде взето от централното ръководство на ПНД.
„Нашата цел беше да формираме еднопартийно правителство. Според изборните резултати, все пак, право на нашата централа е да прецени възможностите за коалиране“ с ПСР, каза Вурал.
Междувременно лидерът на опозиционната Републиканската народна партия в Истанбул Мурат Караялчин каза пред журналисти, че президентът Ердоган трябва да натовари председателя на РНП с формирането на правителство, която, по думите му, ще е успешно.
Народно демократичната партия (HDP) си гарантира влизането в парламента на Турция с над 5,29 млн. гласа за нея.
Съпредседателят на Народно демократичната партия Селахатин Демирташ изрази радостта си от настоящите изборни резултати, след като партията му мина прага за влизане в парламента.
„Ние очаквахме около 12-13 процента от вота. И стана както очаквахме. Ние сме щастливи от резултатите“, казва той.
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган гласува в Истанбул.
„Всички партии преминаха през продължителен предизборен маратон. Активността на изборите изглежда висока. Уверен съм, че тези избори ще обезпечат стабилността и сигурността на нашата страна“, заяви Ердоган, след като пусна бюлетината си.
Гласуването не премина и без насилие.
Петнадесет души са получили наранявания след ръкопашна схватка в избирателна секция в град Еюбие. Сблъсъкът е станал между избиратели, подкрепящи различни политически партии. Няколко мъже започнали да спорят и спорът прераснал в схватка, в която са влезли в употреба камъни, пръчки и ножове. Дежурните полицаи не са успели да спрат нарушителите на реда и са извикали подкрепление. Избирателната секция е прекратила работата си за около час, а пострадалите са откарани в болница. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Партията на справедливостта и развитието спечели изборите, но изгуби мнозинството си в парламента на Турция (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди