изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:43 EEST
БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДПОЧИТАНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ОТ БЕЛАРУСКИТЕ ТУРИСТИ    
НовиниОчаква се тази година страната ни да посетят поне 140 000 летовници от Беларус, съобщи при посещението си в Добрич посланик Владимир Воронкович



Посланикът на Беларус у нас Н. Пр. Владимир Воронкович бе на опознавателна визита в Добрич вчера. Дипломатът се срещна с кмета Детелина Николова. Той ще бъде придружаван от съветника по търговските въпроси  в посолството Олег Белов и от почетния консул на Беларус в Бургас Атанас Попов.
На срещата с кмета  Детелина Николова са обсъдени двустранните отношения, въпроси, касаещи регионалното сътрудничество,  културния, научен и друг обмен, съобщи пред журналисти Владимир Воронкович. Предстои провеждане на междуправителствена среща в Минск, като чрез кмета посланикът е поканил и бизнеса от Добрич. Той отправи покана заинтересованите представители на деловите среди от региона да посетят и щанда на Беларус на Пловдивския панаир. Дипломатът се ангажира да съдейства за участието на Беларуския тракторен завод на селскостопанския панаир в Добрич. Готови сме да окажем съдействие за активно развитие на побратимените отношения между Добрич и Пинск, съобщи още той.
През последните три години се отчита устойчив ръст на туристи от Беларус по българското Черноморие, каза още посланик Воронкович. Той посочи, че беларуските туристи идват у нас, както с български, така и с шенгенски визи. По официални данни, само миналата  година са били издадени около 140 000 национални български визи. „В момента България е много търсена, тя е хит сред туристите от Беларус, обясни посланикът. Стана ясно, че от 17 юни до средата на септември ще има и чартърен влак от Минск до Варна, който ще пътува веднъж седмично. „На всички в Беларус препоръчвам не само българското Черноморие, но и СПА курортите“, каза още посланикът.
Той съобщи, че стокообменът между двете страни бележи ръст от 33 % през миналата година. Традиционните стоки, които се внасят в България от Беларус са от машиностроенето – автомобили, трактори, различни механизми, метали, продукти на химическата промишленост.  Нашият експорт пък е фармацевтични продукти, плодове, зеленчуци и други.
Добричкият регион е преди всичко аграрен. Ръководството на нашата страна отделя голямо внимание на развитието на този сектор – както на животновъдство, така и на растениевъдство. Затова може да се работи за обмен на опит в селското стопанство, сподели посланикът. Той посочи, че Аграрният университет в Пловдив има широки контакти със Селскостопанската академия на Беларус. Неотдавна е бил проведен учебен клас от Минския тракторен завод.  Обувната и шивашка промишленост в Добричкия регион също могат да представляват интерес за сътрудничество, посочи Воронкович. Той е получил от кмета Детелина Николова информация за бизнеса в региона, също е предоставил данни за бизнеса в родината си.
Стана ясно, че беларуски граждани също купуват имоти у нас, макар и много по-малко от руснаците. Северното Черноморие е предпочитано от тях, сподели Атанас Попов.
Около 40% от износа на Беларус е за Русия, а 30% - за страни от Европейския съюз. Наложените от ЕС спрямо Русия санкции не са променили пропорциите в стокооборота, поясни дипломатът. Той посочи, че управлението на страната се отнася негативно към санкциите. Никога не сме ги приветствали, трябва да се седне и да се преговаря, да се общува, заяви той. НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДПОЧИТАНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ОТ БЕЛАРУСКИТЕ ТУРИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди