изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:54 EEST
АМЕРИКАНКА И ДОБРИЧЛИЯ ПРЕСЪТВОРИХА В КАРТИНИ КРАСОТИТЕ НА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК    
Култура Възникнал преди три години във фейсбук тандем подреди 37 творби, пресъздаващи красотите на България в галерия „Тихото гнездо“

Първата съвместна изложба на американската художничка Сандра Лин Строшейн и живописеца от Добрич Валентин Катранджиев, озаглавена "Споделени мигове", бе открита вчера в ДКИ „КЦ „Двореца“ в Балчик. На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Виктор Лучиянов, директорите на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева, на Историческия музей и художествена галерия в Балчик Радостина Енчева, студенти по изобразително изкуство, приятели, гости.
Голяма част от подбраните за изложбата 37 творби, представят по недвусмислен начин онова, което е вълнувало художниците през времето, прекарано заедно в архитектурно-парков комплекс "Двореца"  - Балчик. Друга част от картините са претворили емоционални кътчета от красотата на Северното Черноморие. 
Сандра  Строшейн е американски автор, популярен акварелист, посланик на няколко английски компании, има собствена линия четки. Интересното за нея е, че е човек уникален с това, което е постигнала за изключително кратко време. Тя практикува 12 хиляди часа уроци при едни от светилата в акварела и достига нещо, което се достига за един сериозен творчески период. Сандра Лин Строшейн е уважаван художник-акварелист, носителка на редица престижни отличия, както в родната си Америка, така и по целия свят. Член е на  American Watercolor Society, на  American Impresssionist Society, официален посланик е на Royal Talens, Canson и Arches, има собствена линия четки, с изписано своето име върху тях на престижната английска комания  Rosemary & Co.
„За мен е голямо удоволствие, че съм тук. По-често рисувам вътре, в моето студио. Показаните тук рисунки са уникални, защото те бяха нарисувани тук. България е красива с планините, морето, има удивителна природа със своите цветя, дървета. Аз съм много признателна за възможността да дойда тук и да рисувам“, сподели Сандра Лин Строшейн.
Валентин Катранджиев е от Добрич. Освен със своите картини е известен с любовта си към дивата природа. Името му може да бъде срещнато в много публикации и изследвания на животинските видове, в които той е участвал и продължава да го прави. Както самият той споделя: "От малък обичам да рисувам - всякакви животни, особено птици,  но бързо проумях че насладата от преживяното включва и пейзажа с цялата си пъстрота и красота, с аромата на цветята и тревите,нежните лъчи на слънцето които правят света около нас тъй красив и пленителен. Опитвам се чрез всяка една моя картина да накарам  нещичко да трепне в душата на човека който я гледа и чрез нея да му вдъхна не само любов и уважение към природата, но и грижа за нейното опазване".
До момента Валентин Катранджиев е единственият художник от Източна Европа, който е приет за член в една от най-престижните световни природозащитни организации Artists for Conservation (AFC) със седалище във Ванкувър,Канада. 
Валентин Катранджиев благодари на ръководството на „Двореца“ за отправената покана. „Чувствам се прекрасно от това, което виждам, и това, което изживявам“, сподели той. И добави, че обича дивата природа и за него това е неизчерпаем източник на вдъхновение. Обича птиците и прекарва много време сред природата. И иска да споделя своите впечатления от природата в картини.“Бих бил много щастлив, ако  това, което рисувам, накара зрителя поне мъничко да погледне на природата с други очи“,
„Особено съм щастлива, че можах да видя пресъздаването на почти всички архитектурни елементи и единични паметници на културата в тези рисунки. Природата е пресъздадена по един неповторим начин, симбиозата между архитектура, паметници на културата, архитектурни забележителности. Благодаря Ви, че с Вашите картини вие сте един посланик в Америка на това прекрасно място – архитектурно-парковия комплекс „Двореца“, каза директорът на културния институт Жени Михайлова.
Пред журналисти Сандра Строшейн сподели, че са се запознали с Валентин Катранджиев във фейсбук, където започнахме един друг да критикуваме творбите си. „Нещата стигнаха до това аз да дойда в България. Това е една красива страна с много дадености. Красотата е онова, което аз много харесах. Мисля, че Господ е създал най-хубавите неща и точно тук в тази страна“, сподели художничката. Разказа, че рисува от около шест години. Преди това  много е искала да рисува, но е трябвало да не отделя толкова време на семейството си. Наложило се да изчакам 30 години, докато детето им стане самостоятелно. Тогава превърнала спалнята си в ателие. „За една седмица аз се занимавах само с инструкции от хора от световна величина, които ми преподаваха. Цели 6 години след това аз само рисувах. Учих при двама от най-добрите в света акварелисти само две седмици. През цялото време казвам „Аз трябва да рисувам“, сподели авторката. И допълни, че много рядко харесвам своите творби, защото смята, че винаги може по-добре. НДТ





 


Сходни връзки

АМЕРИКАНКА И ДОБРИЧЛИЯ ПРЕСЪТВОРИХА В КАРТИНИ КРАСОТИТЕ НА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 6.04 секунди