изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:54 EEST
НИКОЛАЙ ЯНКОВ И ИВАНКА ЖЕЛЕВА ЩЕ ИЗВЪРВЯТ ПЪТЯ ЕЛ КАМИНО    
СпортДвама добричлии – треньорът по лека атлетика в “Добруджа 99” Николай Янков и неговата съпруга Иванка Желева, тръгнаха за Франция, за да извървят 800-километровия път Ел Камино. Всяка година милиони поклонници (пилигрими) поемат по този път, известен като Камино, който тръгва от Южна Франция и е с крайна точка катедралата в испанския град Сантяго де Компостела. Целта на пилигримите е да се поклонят пред мощите и гроба на свети Яков Зеведеев, един от любимите ученици на Иисус Христос.

Сантяго или Св. Яков е бил рибар, брат на Йоан Богослов. Наричали го още Синът на гръмотевицата, защото си позволявал да спори дори със Спасителя. Умира като мъченик, защитавайки Христовата вяра, през 44 година след Христа. Цар Ирод го екзекутира.
Интересното е, че това огромно разстояние се изминава обикновено пеша, по-рядко на кон, на магаре или с велосипед. Маршрутът е един от най-древните и датира от повече от 1000 години. Смята се, че минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него.
Николай Янков сподели, че се е запалил по идеята да тръгне по пътя Ел Камино, след като е изгледал телевизионно предаване за него.
В продължение на две години семейство Янкови се подготвя за това изпитание. Ежедневните 10-километрови кросове дават увереност на двамата, че ще успеят да изминат цялото разстояние и да достигнат до прочутата катедрала „Сантяго де Компостела”, където се издават и дипломи на всички, които успешно са преминали маршрута. Нещо повече, те възнамеряват да извървят още 100 км до океана. Традицията повелява там, на брега на океана, да се запали огън и да се изгори една дреха, а с нея “да се изгори злото”. Макар че маршрутът се изминава средно за 30-35 дни, двамата добричлии са предвидили 50 дни, за да могат да посетят повече забележителности по пътя си. А маршрутът преминава през над 1800 архитектурни и исторически обекта, които имат не само религиозно, но и светско значение. Всеки пилигрим носи със себе си талон, който подпечатва в различни точки по Пътя.
Камино Франсес е най-древният поклоннически път в Европа. Още от древността хората знаели, че енергията на Камино тласка човека към размисли за смисъла на живота и към себепознание. За почти единадесет века по Пътя са минали пеш известни личности като Карл Велики, Наполеон, Данте Алигиери, папа Йоан Павел Втори, Паулу Коелю, Шърли Маклейн и много други. Данте нарича всички, извършили поклонението, „единствените истински поклонници”.
Според предварителната си програма Николай Янков и Иванка Желева ще тръгнат обратно за България в средата на следващия месец – на 17 август. 
 


Сходни връзки

НИКОЛАЙ ЯНКОВ И ИВАНКА ЖЕЛЕВА ЩЕ ИЗВЪРВЯТ ПЪТЯ ЕЛ КАМИНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди