изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:18 EEST
РБ "ДОРА ГАБЕ" - НАСЛЕДНИК НА ГРАДСКАТА ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА    
Култура65 ГОДИНИ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ДОРА ГАБЕ"

Гражданска инициатива в Добрич през далечната 1947 г. поставя началото на събиране на фонд за нова библиотека. С Протокол №5 от 30 юли 1949 г. на съвместно заседание на Околийския читалищен съвет и Градското читалище е взето решение за откриване на Народна библиотека. Новоучредената библиотека се помещава в сградата на градското читалище. Сред основателите е Борис Попов, читалищен секретар. Назначен е и първият библиотекар Олег Савченко. На 8 септември 1952 г. официално е открита първата сграда на Народната библиотека, с фонд над 5 000 тома и с обособена читалня. По-късно се разкриват самостоятелно Детски отдел и отдел Комплектуване и обработка. През годините статутът, наименованието и сградите, в които се помещава библиотеката, се сменят няколкократно.



През 1959 г. библиотеката придобива функции на Окръжна библиотека. Открит е свободен достъп за читателите до книжния фонд през 1961 г. Обособява се и отдел Справочно-библиографска дейност. За първи път се открива Панаир на детската книга в градския парк през 1962 г.,  по повод Седмицата на детската книга и песен. Създава се Междубиблиотечна заемна служба и се поставя началото на организирана краеведска дейност, организиран е  сектор Краезнание, съставена е картотека на краеведската литература и местния периодичен печат. Започва издаване на поредици препоръчителни библиографии „Писатели, членове на Дружеството на писателите, гр. Добрич”, „Запознаваме ви с градовете на нашия окръг”. Постановление №2/ 20.01.1970 г. на МС за изграждане на единна библиотечна мрежа определя Окръжната библиотека като методически център и основно книгохранилище в окръга, архив на местния печат и краеведската литература, център на справочно-библиографската работа и библиография по краезнание. През 1974 г. е проведен Национален курс за библиотекари от селските читалищни библиотеки в Толбухински окръг, като за лектори са привлечени и специалисти от Окръжната библиотека. С Указ от 1975 г. на Държавния съвет на НР България, библиотеката е наградена с орден „Кирил и Методий” - І степен, по случай 25 години от създаването ѝ и за нейната активна културно-просветна дейност. С Решение на ИК на ОНС библиотеката приема името на Георги Кроснев.



Библиотечният фонд е над 200 000 тома. Постъпват големи дарения. Д-р Вяра Господинова, съпруга на Печо Господинов, дарява част от личната му библиотека. Следват дарения от Иван Ханджиев и Христо Капитанов, предимно периодични издания с краеведски характер. Борис Попов дарява личната си библиотека от около 2000 тома. За изграждането на богатия библиотечен фонд голям принос през годините имат дарителите на библиотеката – граждани от града, страната и чужбина, институции. Разнообразен е характерът на даряваната литература, както са разнообразни интересите на дарителите – учители, журналисти, писатели, общественици и др., дарили лични и семейни сбирки, краеведска литература, детски заглавия, ценни периодични издания и др.
През 1977 г. е учредена Окръжна дирекция Библиотеки. Провеждат се първите Пролетни литературни празници, организирани от библиотеката. Библиотеката участва с народна библиотека „Кирил и Методий” в изготвянето на био-библиографски указател „Дора Габе /1886-1983/”.
Библиотеката е домакин на Национален семинар по проблемите на организацията и съдържанието на работата в детските отдели. От 1983 г. започва прилагането на нов модел на обслужване на децата. През 1985 г. е обособен сектор Изкуство.



Библиотеката получава статут на Универсална научна библиотека през 1990 г. Добрич търси нови пътища за ефективно информационно обслужване. Поставено е начало на първия проект за автоматизация на библиотечните процеси през 1988 г. Сключен е договор с Национален център за информация и документация, който предоставя информационните си продукти, достъп до чужди Бази данни. Изградена е локална компютърна мрежа. Внедрени са нови технологии. Библиотеката разполага с машинен каталог.
С Постановление №19/ 31.01.1996 г. на МС библиотеката получава статут на Регионална библиотека. Стартира социална библиотечна Програма за хора в неравностойно положение.
Две години по-късно с Решение на Общински съвет, гр. Добрич, библиотеката приема името на знаменитата българска поетеса Дора Габе, а през 2000 г. се създава нетрадиционна библиотечна сбирка „Дора Габе”. Същата година с решение на Общинския съвет регионална библиотека „Дора Габе” получава статут на общински културен институт.



От 1999 г. библиотеката предоставя свободен Интернет-достъп на своите читатели. Участва в проект „Електронна информация на библиотеките”. Включва се в Програма за побратимяване на библиотеки от България и САЩ, с партньор публичната библиотека в гр. Касъл Рок, Колорадо, както и в проект на фондация „Отворено общество” – „Пушкинска библиотека”. Провежда национален семинар „Библиотечно обслужване на лицата в неблагоприятно положение”, съвместно с Британския съвет, програма Библиотеки на фондация „Отворено общество” и Съюза на библиотечните и информационни работници.
На територията на библиотеката е открит Информационен център следствие на реализиран проект по програма Библиотеки на фондация „Отворено общество”. Следва Национална кампания за подкрепа на българските библиотеки @вашата библиотека, която стартира в добричката библиотека.
Провежда се поетичен празник „Един ден с Дора Габе” в национален музей „Земята и хората”, София, а по повод 115 години от рождението на Дора Габе е организирана  съвместна изложба „В света на Дора Габе”, представена е и едноименна мултимедия. Библиотеката подготвя и експонира постоянна фотоизложба „Някогашният Добрич”, изработен е и дигитален фотоалбум. Излиза „Каталог на извори за Дора Габе”, издание на библиотеката.



От 2000 г. библиотеката има собствен уебсайт. Включва се през 2004 г. в проект ABLE /Американско-български библиотечен обмен/. Реализиран е проект „Рискови фактори за човешкото здраве – намерете отговора @вашата библиотека”, 2005 г., а година по-късно библиотеката се включва в проект Интегрирана библиотечна система COBISS.
През 2004 г. дарение от над хиляда тома книги, част от личната библиотека на Петър Увалиев, от г-жа Соня Увалиева и фондация „Увалиеви” поставя началото на културно-образователен и информационен център „Петър Увалиев”. В колекцията се съхраняват книги от различни области на знанието, художествена литература, книги с автографи и посвещения от изтъкнати български и чуждестранни писатели, лични вещи на Петър Увалиев и др. Създадена е база данни "Петър Увалиев", а 2011 г. излиза от печат изданието „Книги с дарствени надписи от личната библиотека на Петър Увалиев”.
През май 2006 г. се провежда първата Национална библиотечна седмица, библиотеката се включва в инициативата „Маратон на четенето”. Излиза от печат историко-библиографски справочник „Добричката епопея 1916 г.”, издание на РБ „Дора Габе” и Регионален исторически музей-Добрич. През 2007 г. към сектор Работа с деца се открива Стая на приказките, където децата се включват в забавни приключения от света на книгите, учат се да четат по-добре, да преразказват, да съчиняват свои истории. През 2008 г. екипът на библиотеката гостува в национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” с изложба-документи „В света на Дора Габе” по повод 120 години от рождението на поетесата.
От особена важност за културната институция е включването ѝ в програма „Глоб@лни библиотеки – България” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, с подкрепата на община град Добрич. Инсталирана е компютърна и периферна техника в Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване и в новосъздадения Обучителен център, където се провеждат различни модули обучения за библиотекари от областта и потребители на библиотечни услуги. По програма „Глобални библиотеки – България" са реализирани проекти „Информационно гише на предприемача” и „Създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Добруджа”. Въвежда се иновативна електронна услуга - уебинар за гражданите на областта, в сферата на заетостта, здравеопазването, културата.
Библиотеката издава био-библиографски указател „Данаил Ст. Бекяров /1911-2006/”. Поставено е началото на дигитализацията на ценни краеведски документи. Изградена е дигитална База данни "Фотографии и пощенски картички". По-късно библиотеката участва в Европейската библиотека Europeana с две дигитални колекции.
Национална конференция "Библиотеката - желан партньор", отбелязва 60 години от създаването на библиотеката, а културната институция получава плакет "Златен ритон" на Министерство на културата и Голямата награда на община град Добрич за изключителен принос в областта на духовната култура за 2010 г. Разкрит е интерактивен кабинет, дарение от Ротари клуб Добрич, за нуждите на ученици и учители от града и областта.
Обновена е индексната страница на уебсайта на библиотеката, в помощ на дистанционните потребители. Текущо се актуализират рубриките „Нашето предложение” и бюлетин „Новонабавени книги”, „Новини” и „Актуални съобщения”. Дистанционното обслужване на граждани включва и онлайн услугите „Попитай библиотекаря” и чат услуга, която им позволява да комуникират в реално време и да получат своевременно релевантна информация.
Днес най-голямата обществена библиотека в област Добрич с фонд над 396 000 библиотечни документи поставя приоритетно в дейността си принципа за общодостъпност на информацията, работи за усъвършенстване организацията на комплектуване, поддържане, обогатяване фондовете и информационно-тьрсещите системи. Участва във всички сесии на програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на Министерство на културата за допълване на фонда с нови заглавия от различни области на знанието. Сред най-старите библиотечни документи в хранилището се открояват „Творби на Волтер. Орлеанската дева” от 1792 г., „Евангелие поучително” от Софроний Врачански от 1865 г., „По земледелческия въпрос” от Петър Габе, 1890 г., Юбилеен сборник на околийското учителско дружество в Добрич от 1899 г. и много др. Годишно библиотеката обслужва над 3600 читатели. Регистрират се над 57000 посещения и се заемат над 65000 библиотечни материали. Набавят се над 5500 тома литература и нови носители на информация.
Стремежът на институцията е местната общност да приема библиотеката не само като място за заемане на книги, но и като информационно-образователен и културен център с широк спектър от разнообразни услуги. Библиотеката насърчава ученето през целия живот, съдейства за изграждане информационни умения у ползвателите, внедрява нови форми и практики в дейността си, подпомага гражданското участие и социалното сближаване, социалната интеграция на групите в неравностойно положение, насърчава интеркултурния диалог, повишава квалификацията на персонала. Оказва координационна, експертно-консултантска и квалификационна помощ на всички обществени библиотеки от Добрич и региона.
Регионална библиотека „Дора Габе” е инициатор и организатор на разнообразни културни и образователни прояви с регионално и национално значение. Развива и обогатява със съдържание библиотечните програми „Детство мое”, „Различията ни обединяват”, летен детски клуб „Играй и учи”.
В своята 65-годишна история регионална библиотека „Дора Габе” преминава нелек път на развитие и утвърждаване.  През годините различни представители на държавната и местната власт съдействат за успешното реализиране на значими проекти на библиотеката, поддържа традиционно партньорство с национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Българска библиотечно-информационна асоциация, много местни, регионални и национални културно-информационни и образователни институции. Няколко поколения библиотекари и директорите на библиотеката Гинка Даскалова, Николинка Ковачева, Елена Коева-Юрченко, Пенка Христова и Невяна Христова през годините обединяват знанията и идеите си, за да бъде библиотеката днес неотменна част от живота на добричлии.   НДТ


 


Сходни връзки

РБ "ДОРА ГАБЕ" - НАСЛЕДНИК НА ГРАДСКАТА ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди