изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:02 EEST
“СИНЯ СТАЯ” МОЖЕ ДА ЗАРАБОТИ В ГЕН. ТОШЕВО    
НовиниДнес в залата на Община Генерал Тошево се проведе Регулярна среща във връзка с изграждането на т. нар. “Синя стая” в Генерал Тошево се състоя вчера в общината. На работната дискусия присъстваха кметът Димитър Михайлов, зам.-кметът Георги Георгиев, председателят на Районния съд Росен Стоянов и служители от общинска администрация.

Обсъждането на проекта включи два основни параграфа – необходимостта от откриването на “Синя стая” на територията на общината, нейната значимост и смисъл, както и намирането на подходящо място за реализиране на идеята. Всички присъстващи категорично се обединиха около мнението, че подобна стая задължително трябва да бъде изградена.
“Синята стая” е специализирано помещение за изслушване на деца-жертви на насилие или свидетели на престъпление. Терминът стана изключително актуален и популярен през последните години и намира все по-голяма обществена подкрепа. Целта на една такава “Синя стая” е максимално да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие. В момента начинът, по-който потърпевшите деца участват в правните процедури в рамките на досъдебното и съдебно наказателно производство, допълнително ги травмира; ограничава тяхното право без страх и притеснение да разкажат за случилото се; възпрепятства събирането на годен доказателствен материал и осуетява правосъдието. Благодарение на “Синята стая” всички тези последствия върху психиката на децата ще намалеят до минимум.
“Синята стая” ще бъде оборудвана със специализирана аудио и видео техника. Ще се състои от две отделни помещения, като едната стая трябва да предоставя спокойна и приветлива атмосфера за детето, а в другата ще бъде разположено специализираното оборудване за провеждане на разпит и създаване на видео и аудио запис. Събраните данни при разпита ще се записват чрез камери и записващ компютър в помещение зад т. нар. венецианско огледало и ще се използват в досъдебното и съдебното производство.
В рамките на срещата беше обсъдена и програмата във връзка с честванията на 30-годишнината от създаването на Районен съд–Генерал Тошево. На 20 ноември съдебната институция, съвместно с Община Генерал Тошево и Общински младежки съвет, планира да организира „Дни на отворените врати“, в които младежите ще имат възможност не само да се запознаят със съдебните практики и дела, но и да станат преки участници в симулативен съдебен процес. НДТ


 


Сходни връзки

“СИНЯ СТАЯ” МОЖЕ ДА ЗАРАБОТИ В ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди