изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 06:34 EEST
БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ СЕ ОЗОВА В СПИСЪК ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ    
ЗдравеНямаме неразплатени задължения към доставчици, не сме „на червено“, категоричен е изпълнителният директор. Според него обаче трябва да се преразгледат лимитите за болницата и спешно да се осигурят пари от държавата за капиталови разходи

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е едно от 18-те дружества, където здравното министерство, като основен акционер предвижда да предприеме мерки за преобразуване на клиниките, преоценка на активите, намаляване на капитала или изготвяне на оздравителни мерки и програми. Сред засегнатите са 9 областни болници: във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Разград, Русе и Хасково, както и "Майчин дом", УМБАЛ "Св.Екатерина", хематологичната болница и Националната кардиологична болница в София. Това става ясно от публикация във вестник „Капитал“ въз основа на анализ на здравното министерство, който беше представен пред ресорната парламентарна комисия. Според него, едва 11 от общо 65 държавни болници работят на печалба и са в стабилно финансово състояние. Останалите държавни клиники имат изключително големи проблеми, поне 30 са на ръба на фалита и държавата ще прави спешни оздравителни програми за тях.
НДТ потърси за коментар изпълнителния директор на МБАЛ-Добрич д-р Трифон Йорданов. Ситуацията е критична, но към доставчици на лекарства и консумативи, към контрагенти, въобще, нямаме задължения, подчерта д-р Йорданов. Той посочи, че през последните три години, а и през двата месеца, откакто той е начело на лечебното заведение, няма влошаване на икономическите показатели на МБАЛ-Добрич. Дори миналата година е приключена с печалба, макар и около 2 000 лева. Проблемът е, че има неизплатени от НЗОК 280 000 лева за извършена дейност през изминалите три месеца.  Освен това, за болницата са необходими капиталови разходи, а такива в капиталовата програма на здравното министерство не са предвидени. Той посоцчи, че за 2012 г. капиталовите разходи за МБАЛ-Добрич са били 1 млн. лева, за 2013 г. – 260 000 лева, за 2014 г. – 160 000 лева, а за 2015 г. – 0. В същото време общинска болница в областта за миналата година е получила 4 млн. лева за капиталови вложения по проекти, но все пак от бюджета на държавата. Д-Р Йорданов се надява, че министерството ще преразгледа решението си. Посочи, че болницата няма възможност за сериозни капиталови разходи, а изпитва огромна нужда от закупуване на нови апарати за хемодиализа. Освен това, рентгеновата тръба за скенера е с изчерпан лимит и ресурс. Има констативен протокол, че трябва в краткосрочен план да се спре, с което и скенерът ще излезе от строя, което ще наруши цялостната работа на болницата. 
За оздравителна програма може да се говори дотолкова, че да не се допусне просрочие, каза д-р Йорданов. Той е категоричен, че към момента болницата не е „на червено“. Работниците заплати не само не са увеличени, но дори има и намаление, което кара директора да се притеснява да не започне дефицит на кадри. Ако обаче не се изплатят средствата от НЗОК и не се осигурят капиталови разходи, ще има проблеми.
Д-р Йорданов е писал писмо до НЗОК и с искане да се преразгледат лимитите за болницата за следващите месеци. Той се позовава и на това, че две от болниците в областта – в Ген. Тошево и Тервел, са прекратили дейността си, а другите две – в Балчик и Каварна не разполагат с необходимия кадрови ресурс. В същото време през летните месеци броят на обслужваните пациенти много се увеличава и има опасност хората да бъдат лишени от спешна и неотложна помощ.


 


Сходни връзки

БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ СЕ ОЗОВА В СПИСЪК ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди