изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:12 EEST
Светът приветства споразумението по ядрената програма на Иран (ОБЗОР)    
По светаИран и световните лидери постигнаха историческо споразумение по ядрената програма на ислямската република след близо 12-годишна дипломатическа борба за прекратяване или ограничаване на ядрената активност на Техеран, който е подозиран от международната общност, че иска да създаде атомно оръжие.

Президентът на САЩ Барак Обама днес заяви, че споразумението по иранската ядрена програма поставя началото на нова ера в отношенията между Иран и САЩ.
„Това споразумение ни дава шанса да тръгнем в нова посока. Трябва да се възползваме от него“, заяви Обама, като обеща отменяне на санкциите срещу Иран.
„Ако Иран наруши споразумението, всички санкции ще бъдат подновени“, заявил е Обама.
САЩ Барак Обама също така предупреди американския Конгрес за последствията от отхвърлянето на сключеното с Иран споразумение.
„Помислете какво би могло да се случи без това споразумение“, заяви Обама пред депутатите. Той подчерта, че ядреното въоръжаване в „най-нестабилния регион на света“ представлява голяма заплаха.
„Не се съмнявам ни най-малко, че след 10 или 15 години този, който ще бъде в Белия дом, ще се намира в много по-добра позиция, ако Иран бъде отдалечен от ядреното оръжие“, заяви Обама.
Френският президент Франсоа Оланд приветства историческата сделка по ядрената програма на Техеран, постигната между глобалните сили и Иран във вторник
„Това е много важна сделка, която бе подписана тази нощ, светът постигна напредък“, каза Оланд в традиционното си интервю за националния празник на Франция.
Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че постигнатото между „шесторката“ и Иран споразумение е „добро и заслужаващо доверие“.
„Това е едно добро и заслужаващо доверие споразумение, основаващо се на прозрачност и контрол. То ще донесе по-голяма сигурност в Близкия изток. То е принос към обезпечаването на мир и макар, че този мир няма да настъпи утре, след 12 години успяхме да поставим точна на преговорите и да приключим този конфликт“, заяви Щайнмайер.
Споразумението по ядрената програма на Иран отваря пътя към създаването на широка коалиция срещу „Ислямска държава“, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.
„Отстраняват се пречките, много от тях са изкуствено създадени, към формирането на широка коалиция за борба с „Ислямска държава“ и подобните терористични групировки“, заяви Лавров.
Саудитска Арабия изрази надежда, след подписването на ядреното споразумение с Иран, Техеран ще престане да се меси в делата на региона.
„Имайки предвид, че Иран е съседна страна, Саудитска Арабия се надява да изгради с него по-добри отношения на основата на добросъседството и ненамесата във вътрешните работи“, заяви говорител на саудитското правителство.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху , обаче предупреди, че страната му не е обвързана със споразумението за иранската ядрена програма, което бе сключено във Виена
„Израел не е свързан със споразумението с Иран, тъй като Иран продължава да иска нашето унищожение. Ние пък ще се отбраняваме“, посочил е Нетаняху.
Канадския външен министър Роб Никълсън също заяви, че Отава продължава да приема Иран като заплаха.Министърът призна усилията, които преговарящите страни са положили за постигането на споразумение. Той обаче допълни, че Канада продължава да „съди Иран по делата, а не по думите“ и предлага помощ на МААЕ в „наблюдението над Техеран, за да се убеди, че страната спазва задълженията си“.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Светът приветства споразумението по ядрената програма на Иран (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди