изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:47 EEST
УБГ В БАЛЧИК ВПЕЧАТЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНГРЕС НА БОТАНИЧЕСКИТЕ ГРАДИНИ    
По светаМото на EUROGARD VII „Европейските ботанически градини в Десетилетието на биологичното разнообразие. Предизвикателства и отговорности в обратното броене до 2020 г.” събра над 150 специалисти от Стария континет.
Европейският Конгрес на Ботаническите градини EUROGARD VII се състоя от 6 до 10 юли 2015 г. в Париж, Франция.
Кактусовата сбиркаЕзерцето с водните лилииС уханието и финеса на магнолияПарад на лалетата

Той се организира в партньорство с Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), Международния консорциум на Ботаническите градини (BGCI) и Асоциацията на Ботаническите градини на Франция и франкофонските страни (JBF) и бе проведен под патронажа на Франсоа Оланд, Президент на Френската република. Домакин на конгреса беше Националния музей за естествена история MNHN в Париж.
Форумът, под мотото „Европейските ботанически градини в Десетилетието на биологичното разнообразие. Предизвикателства и отговорности в обратното броене до 2020 г.”, беше посетен от над 150 делегати от Европа, както и гости от Северна Америка и Африка. Университетски Ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” също се включиха в събитето, като представиха своята работа, свързана с опазването на паметник на градинското и парковото изкуство и дейностите по рефункционализацията на един обект и превръщането му в образователна институция, отворена за широк обществен достъп. Примерът с Университетска Ботаническа градина Балчик, която тази година отбелязва 60 години от своето създаване, предизвика интерес у аудиторията и впечатли гостите с градацията, осъществена по отношение на видовото разнообразие и промяната на функциите на обекта.
На Конгреса колеги от Ботанически градини от Европа представиха своята дейност, успехи и предизвикателства по следните теми: стратегически рамки и най-добри практики за ботанически градини, живите колекции – развитие на градинарството в ботаническите градини; наука, етноботаника и иновации; наследство, култура и туризъм, съвременна значимост на историческите градини, влияние и потенциал на ботаническите градини и туризма, опазване на видовото разнообразие; Ботаническите градини и климатичните промени - устойчиви практики; образование – социална роля на ботаническите градини, преподаване на ботаника, връзка на хората с растителния свят; мрежи, сътрудничество и изграждане на капацитет – международно сътрудничество и много други.
Делегатите на Седмия Европейски Конгрес на Ботаническите градини имаха също така възможността да се запознаят с примери от градини и арбуретуми във Франция - с тяхното поддържане, устойчиво използване и ролята им за опазване на видовото разнообразие. С нескирит интерес ботаниците се запознаха с практиката в градините във Версай, тяхното съвременно място в туристическата карта на страната. Добър пример на гъвкаво следване на интереса и нуждите на туристите, които посредством отделни входни билети могат да посетят по свой избор сградите или емблематичните градини, сътворени през 17 век, които преживяват своето съвременно развитие и до днес.
Европейските и международни форуми са чудесна възможност за обмяна на реален опит и съпоставяне на качеството на извършваните в Ботаническите градини дейности по опазване, наука и обучение и представяне на добри практики, свързани със съвременната роля на тези институции. НДТ


 


Сходни връзки

УБГ В БАЛЧИК ВПЕЧАТЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНГРЕС НА БОТАНИЧЕСКИТЕ ГРАДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди