изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:27 EEST
ХРАМОВ ПРАЗНИК В МАНАСТИРА В С. АЛЕКСАНДРИЯ    
ОбществоНа 20 юли Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична Света литургия в храм „Св. прор. Илия” в едноименния манастир в с. Александрия, Добричка духовна околия. В светата служба участие взеха прот. Йордан Найденов - секретар на Варненска митрополия, свещ. Емануил Юсеин - и.д. игумен на манастира и дякон Любомир Георгиев.

  Историята на манастира свидетелства, че по време на управлението на цар Иван Александър (1331-1371 г.) в България по негово нареждане започват строежи на храмове и манастири дори и в най-крайните части на страната. Според легендите втората жена на Иван Александър е покровителствувала построяването на манастира в село Александрия. Първоначално главната масивна сграда се е намирала встрани от сегашната. Не е известно и защо точно е избрано това място за строеж, но според друга легенда една от причините е била наличието на лековита вода и каменна плоча, на която били отпечатани стъпките на св. пророк Илия и неговото магаренце. За съжаление в наши дни не е запазена никаква информация за големината на манастира, неговите зографи и свещенослужители.
Според нареждането на цар Иван Александър строежите били започнати през 1346 год. Манастирът вероятно е завършен за 3-4 години и за почти същото време е вътрешно обзаведен, осветен, населен с монаси и въведен в действие. 25 години след смъртта на цар Иван Александър България пада под османско иго. След унищожаването на държавната институция по заповед на султан Селим било започнато заличаване на манастирите и църквите, включително и на манастира в с. Александрия.
В края на XV началото на XVI век по свидетелството на Владислав Граматик турски разбойнически шайки отново извършват кръвопролития и опустошения на църкви и манастири, вследствие на които обителта в с. Александрия окончателно е изравнена със земята и запустява за 100 - 150 години.
Възстановяването на манастира в наши дни започва през 2004 год. с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил, като със средствата на дарители там е построен и параклисът "Св. пророк Илия".


 


Сходни връзки

ХРАМОВ ПРАЗНИК В МАНАСТИРА В С. АЛЕКСАНДРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди