изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:07 EEST
Днес целият свят ще може да наблюдава “Синя Луна”    
Любопитно Днес целият свят ще бъде в състояние да наблюдава “Синя Луна”. Това е доста рядко явление, но към цвета на естествения спътник на Земята не се отнася. На 31 юли ще има второ пълнолуние този месец – събитие, което се случва веднъж на 2,7 години.

Обикновено за една година има 12 пълнолуния- по едно всеки месец. Но в някои години, включително и 2015 г., те са тринадесет. Едно от тези допълнителни пълнолуния се нарича “Синя Луна”. Лунният месеца трае 29.530589 земни дни, което е по-кратко от всички земни месеци, с изключение на февруари. Това несъответствие води до появата на “допълнително” пълнолуние.

Името “Blue Moon” произлиза от термина на английски «Blue Moon» и съответстващия идиоматичен израз «Once in a Blue Moon», което означава “много рядко.” Първоначално “Blue Moon” се е наричало третото пълнолуние от четири за тримесечие (обикновено са само три за тримесечие). А след 1946 г. “Blue Moon” се нарича второто пълнолуние в един месец. И тъй като на 2 юли тази година също имаше пълна Луна, на 31 юли ние ще наблюдаваме “Синя Луна”.

http://bg.checkonline4you.com

 


 


Сходни връзки

Днес целият свят ще може да наблюдава “Синя Луна” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.02 секунди